Tommy Lexén

  

En tidig version av min biografi…

Min relation till kultur- och nöjesbranschen började tidigt. Jag hade den stora förmånen att redan från 11 års ålder få jobba med professionella scen-, TV- och filmproduktioner, främst i Stockholm men också runt om i landet. Även om jag då jobbade på scenen och framför kameran, utvecklade jag tidigt ett stort intresse för det hantverk som omgav alla produktioner. Detta intresse gjorde att jag började skriva på min första pjäs, Väntsalen 2004. Året därpå kom jag in på utbildningen Professionell TV-Produktion på Medieskolan med inriktning mot manus och regi. Parallellt med denna utbildning arbetade jag med ett par olika scenproduktioner samt hade min officiella regi- och manusdebut med Väntsalen på Boulevardteatern. Under 2006 frilansade jag hos ett par TV-produktionsbolag samtidigt som jag pluggade Teatervetenskap på Stockholms Universitet på kvällstid. Året därpå fick min tredje pjäs, en-aktaren Instängd, sin premiär på Teaterstudio Lederman samtidigt som jag regisserade "Jag är Axel von Fersen!" på Teater Tribunalen och byggde scenografi till en musikal på Oscarsteatern. Efter denna intensiva produktionsperiod kände jag dock att jag behövde ett litet break från teatern och fick passande nog ett seriöst jobberbjudande i den kommersiella event- och underhållningsbranschen som jag, efter en kort betänketid, tackade ja till.

Efter att ha jobbat med några av världens största och minsta varumärken bestämde jag mig, våren 2009, för att återigen fullt fokusera på kultur- och nöjesbranschen. Nu var jag redo och kunde mycket tydligare se vad jag ville göra med mitt liv. Jag började sakta men säkert formulera mina visioner och sökte mig därför till London. Efter flera intervjuer och ansökningsprov blev jag slutligen antagen som en av 10 regissörer och dramatiker, intagna från alla delar av världen, till Englands största teater- och filmuniversitet, Central School of Speech and Drama och deras program MA in Advance Theatre Practice 2010


Under denna utbildning blev jag mycket mer motiverad att använda min berättarkunskap för att påverka vårt samhälle till att ta ställning till vad som händer ute i den stora världen. Jag ville få betraktaren att skratta, gråta och bli berörd av ämnen som omfattar de större frågeställningarna och som tillför flera perspektiv på den värld vi lever i. Under sommaren 2011 åkte jag därför ner till Demokratiska Republiken Kongo (DRC) som en del av min research för en ny pjäs med titeln “Like Enemies of the State” Denna pjäs behandlar några av de sociala problem landet står inför, framför allt för deras många fattiga och utstötta barn och utgår från intervjuer jag gjorde med före detta barnsoldater i North-Kivu (östra DRC).

Manuset till ”Like Enemies of the State” är fortfarande under utveckling men en tidig version av pjäsen förhandsvisades på The Pleasance Theatre (Islington, London) redan i oktober 2011. Utdrag från denna förhandsvisning kommer även att spelas på ett par festivaler runt om i England under sommaren 2012. Den slutgiltiga föreställningen är dock planerad att ha sin premiär i London först i början av 2013.

 

Mer information och nyheter finner du på:

www.tommylexen.com

www.likeenemiesofthestate.com

www.justbefrank.eu

 

Twitter: @tommylexen
LinkedIn: tommylexen

Share |
tommy2012_edit4sm.jpg

Lexén, Tommy

E-post: 

Utbildning:  Magisterprogram

Utbildningen pågår:  Filmmanus 11/12