Examen 2015 2015-03-06

gemensambannervt15

 

2015-års examensstudenter och -produktioner inom scenkonst och skådespeleri

Stockholms dramatiska högskola presenterar stolt årets examensproduktioner, av och med de studenter som i vår tar sina konstnärliga kandidatexamina. Ta chansen att uppleva morgondagens skådespelare och scenkonstnärer när de, med början NU, presenterar sina projekt på scener runt om i Sverige!


Skådespelarstudenternas examensproduktion:

"X"
Regi: Farnaz Arbabi

Premiär 7 mars på Unga Klara

När vi frågade vår f.d. student, regissören Farnaz Arbabi, om hon ville regissera skådespelarstudenternas examensproduktioner 2015 så svarade hon "ja" och drog med sig hela Unga Klara i arbetet. Tillsammans med studenterna läste de på, kallade in experter som föreläste och använde sina egna erfarenheter för att bygga fram ett manus. De började i november och på lördag är det premiär för "X", som är en studie i Sveriges rasistiska och koloniala historia: från slavfort i Afrika via rasbiologiska institutet, erövrandet av samernas land och till dagens islamofobi. Pjäsens manus bygger på historiskt material och nyskrivna texter av ett flertal skribenter samt dramaturg Erik Uddenberg.

Information och biljettbokning via Unga Klara


Mimskådespelarstudenternas examensproduktion:

"Möta hösten tillsammans?"
Regi: Anna Vnuk

Premiär 16 mars på Dansens Hus
Nypremiär 24 mars på StDH

Är du som jag lite rädd för kylan och mörkret? Behöver du också en kram för att orka leva med nationalsocialister i riksdagen? Vill du berätta om din dag och ha nån som spanar in dig när du duschat? Hör av dig.
/Anna Vnuk och mimskådespelarna åk 3, StDH

Det sista mimskådespelarstudenterna gör på högskolan är föreställningen om kärlek: ”Möta hösten tillsammans?” av koreografen Anna Vnuk. I tre år har studenterna tillägnat sig särskilda och djupa kunskaper om kroppens sceniska möjligheter och de har tränat på skapandet av rörelsebaserad scenkonst. Nu är de redo att gestalta kärlekens vägar och ovägar. Liksom Anna Vnuks tidigare verk, kännetecknas även det här av direkthet, humor och värme.

Dansens Hus

Biljetter till föreställningarna på StDH 

OBS! Skolklasser går gratis! Mejla biljett.stdh@uniarts.se

NY_webb_gruppbild_Mimskådespelare-2014

Foto: Jonas Jörneberg


Scenkonststudenternas examensproduktioner:

SCENEX15: 39 studenter – 17 projekt

 

Nyfiken på vad som rör sig i huvdet på den nya generationen scenkonstnärer?

Nu har du chansen att få reda på det! Sjutton olika produktioner från nio inriktningar inom scenkonst kommer att redovisas inför publik på StDH och runtom på olika scener i Sverige under våren. Det blir teater, performance, dans, musik och till och med ett par föreläsningar. Varje student har gjort minst ett arbete inom sin egen yrkesinriktning, men flera har också prövat på att gå utanför sin yrkesroll och i grupp skapat föreställningar som utmanar den hierarkiska teatern. Skaparlust,  och teman som ligger nära hjärtat, står i fokus när avgångsklassen 2015 tar klivet ut i livet. Tack vare samarbete med ett flertal teatrar och Teaterhögskolan i Helsingfors kan vi presentera en festival av yrkeskunnande och skaparkraft.
/Mia Törnqvist, lektor i dramatik/dramaturgi

Först ut inom SCENEX15 är Dimen Abdulla, dramatiker, vars pjäs Revolution sätts upp på Ung scen öst. Premiär 6 mars.
Sedan är det dags för Fredrik Lusth som regisserat Möjligtvis har det inträffat en incident på Folkteatern Göteborg.  Premiär 14 mars.

scenexpx580_datum


Följ StDH på Facebook och Instagram


Biljettbokning med skuggaFör frågor om biljettbokning och annat: biljett.stdh@uniarts.se


Stockholms dramatiska högskola - Stockholms konstnärliga högskola
Stockholm Academy of Dramatic Arts - Stockholm University of the Arts

Tel +46 8 49 400 000, www.stdh.se, www.sada.se
StDH på facebook

www.uniarts.se

Ser mailet konstigt ut? Klicka här
Vill du avsluta din prenumeration? Klicka här
Följ oss på Facebook