Tv

Tv finns överallt och når dig genom alla de skärmar du omges av en vanlig dag. Du som går kandidatinriktning tv skapar innehållet. Du rör dig mellan journalistiskt verklighetsnära berättande och fiktionens magi.

Antal studieplatser: ca 8-10

Att arbeta med tv

Tv är ett visionärt, kreativt och brett fält som spänner över många genrer och arbetsuppgifter. Du ska behärska allt från att ta fram och presentera bärande idéer för innehåll och gestaltning, göra research, planera och genomföra inspelning och efterbearbetning till att förstå hur du bäst når din publik.

Våra studenter arbeter oftast på produktionsbolag eller tv-kanaler efter examen. Arbetsuppgifterna varierar: researcher, inslagsproducent, redaktör, redaktionell medarbetare, programutvecklare, arbete med produktionsplanering, inspelning och efterbearbetning. För att arbeta som ytterst ansvarig tv-producent krävs också en tids arbetslivserfarenhet i någon av de andra positionerna för att bygga upp ett förtroende hos produktionsbolag och tv-kanaler. Det är vanligt att arbeta som frilans i projektform, men även fasta anställningar förekommer.

Utbildningen

Inriktningen väver samman praktiska övningar med teoretisk reflektion och balanserar mellan en fast branschförankring och ditt eget konstnärliga uttryck i egna projekt.  

Du utvecklar din förmåga att jobba i team genom att arbeta med inslagsproduktion och med utveckling och pitch av programformat och programserier. Du prövar alla rollerna i tv-studio och kontrollrum där du lär dig ledas och leda andra i arbete. Dina praktiska erfarenheter möter teorier i gruppdynamik och ledarskap.

Du fördjupar dig i olika former av tv-berättande genom att arbeta med intervjuer, reportage och kortare tv-fiktion. I slutet av utbildningen väljer du en praktikplats där du finslipar dina kunskaper och får möjlighet att pröva dem i verkligheten. Sista terminen ägnar du åt en självständig produktion.

Ur innehållet

 • Tv-analys, synopsis och pitch
 • Tv-fabriken (programutveckling, studio och kontrollrum)
 • Branschseminarium
 • Reportage
 • Personintervju
 • Praktik
 • Fritt tv-projekt

Behörighet

Du behöver grundläggande behörighet för högskolestudier.
Läs mer här: Så här söker du

Värdefulla förkunskaper

Du har en stark lust att berätta, är idérik och trivs bra med att arbeta i grupp. Det är också en fördel om du har erfarenhet av journalistiskt arbete och kan hantera kamera och ljud.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Sök i tid!

Vänta inte till sista dagen bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:

  - Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg kan du ansöka om validering av reell kompetens eller dispens/undantag. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret. Du behöver också bifoga undertecknade intyg som styrker de meriter du åberopar som stöd för din ansökan. Använd helst PDF.

  - Skriv ett personligt brev där du berättar vem du är, varför du vill jobba med tv och vad för slags tv du vill göra i framtiden. Skriv också några rader om varför ditt favoritprogram engagerar dig. Skriv direkt i ansökningsformuläret, max 4000 tecken.

  - Ladda upp ditt CV/meritförteckning och högst fem intyg/betyg, som styrker dina viktigaste meriter (helst i PDF-format).

  - Ladda upp en textfil med ett förslag till en ny programserie som du själv skulle vilja se och som inte finns idag. Arbeta igenom idén och utforma förslaget noggrant. Förklara vad du vill berätta och varför just den här programserien ska göras. Beskriv vad den ska ge till tittarna, vilka den vill nå och på vilket sätt den ska nå sin publik. Hur börjar det och hur slutar det och hur tänker du dig form och gestaltning? Använd helst PDF.

Obs! Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
E-post: post@mynetwork.se.

Tekniska problem med din ansökan?

Mejla den tekniska supporten för ansökningssystemet post@mynetwork.se eller ring dem på helgfria vardagar mellan kl 08:30-12:00 och 13:00-16:30 på tel nr 0520-580050.

Vad händer sen?

I mitten av januari 2016 får du, genom ett meddelande i ansökningssystemet, information om den fortsatta antagningsprocessen. Då får du bland annat veta vilka datum som gäller för de olika stegen i antagningen.

Anmälnings- och studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning krävs för studenter från länder utanför EU/EES. Anmälningsavgiften är 900 SEK. Studieavgiften för Tv är 1 666 800 SEK.

Du som är svensk medborgare eller medborgare i ett land inom EU, EES eller Schweiz behöver varken betala anmälnings- eller studieavgift.

Du som kommer från tredjeland och är avgiftsskyldig kan ansöka om stipendium som täcker hela studieavgiften för detta program. Det ansöker du om direkt i vårt webbaserade ansökningssystem samtidigt som du söker till programmet.

Share |

Tv

Kandidatutbildning, 180 hp
6 terminers heltidsstudier

Startar: Ht 2016

Ansökan: Sista ansökningsdag var 11 januari 2016

Mer om utbildningen

Tv är en treårig kandidatutbildning som ingår i programmet Idé- och projektutveckling för scen, film och media. Läs mer om hur utbildningarna är uppbyggda.

Inriktningsbilaga

My Häggbom

Lektor i tv-produktion


Funktionsvariation

Om du behöver hjälp med din ansökan, vänligen ring 08-494 00 000 eller mejla utbildningsinfo.stdh@uniarts.se.