Teaterregi

Teaterregissören har det konstnärliga helhetsansvaret för en teaterföreställning. En regissör fungerar som samlande kraft och behöver ha förmågan att lyfta fram andra människors kreativitet.

Antal studieplatser: ca 4

Att arbeta som teaterregissör

En teaterregissör ansvarar för helhetsgestaltningen i en uppsättning. Som regissör är du driven av en idé – en vision. Du formulerar hur man ska kommunicera den till en publik och leder det konstnärliga arbetet.

Eftersom regissören har det konstnärliga ansvaret för teaterföreställningen innebär det att du är både en kreativ konstnär och en lyhörd arbetsledare som kan ta till vara andras kreativitet. För att klara detta uppdrag bör du ha inblick i hur alla andra funktioner fungerar på teatern: dramatikern, scenografen, kostymdesignern, ljud- och ljusdesignern, maskören, producenten och, inte minst, skådespelarens process.

Utbildningen

Under utbildningen får du analysverktyg för drama och andra texter, och grundläggande kännedom om teaterns språk inom dramaturgi, analys och visuell gestaltning.

Under många av övningarna får du individuell handledning i det egna arbetet. Du får samarbeta med studenter på andra kandidatinriktningar: dramatikern, scenografen, kostymdesignern, ljud- och ljusdesignern, maskören och producenten, men vi gör också vissa gemensamma övningar/kurser inom film, media och radioteater med studenter på berörda kandidatinriktningar.

Vi samarbetar också med teatrar och andra högskolor för att du ska få en så bred bild av yrket som möjligt.

Ur innehållet

Du får bland annat lära dig:

 • dramaturgins betydelse för helheten
 • hur du använder analysverktygen i regiarbetet
 • ljudets och ljusets dramaturgiska användning
 • ljusets, rummets och scenografins verkan
 • vad kostym och mask betyder för helheten.

Under utbildningen fogar vi samman dessa kunskaper så att du kan göra ett gestaltningsförslag och genomföra det.

Du får också:

 • övning och färdighet i att arbeta med professionella skådespelare
 • inblick i hur produktionsform, teknik och säkerhet påverkar helheten
 • en klar bild av hur det konstnärliga sammanhanget fungerar och vilka krav det ställer
 • utveckla dina egna praktiska kunskaper i regiarbetet så du kan arbeta i ett professionellt sammanhang.

Behörighet

Du behöver grundläggande behörighet för högskolestudier.
Läs mer här: Så här söker du

Värdefulla förkunskaper

Det är meriterande om du har praktiska erfarenheter av att ha arbetat med regi i något sammanhang. Det är också mycket viktigt att du har en stark konstnärlig drivkraft – en vilja att berätta och gestalta för en publik.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Sök i tid!

Vänta inte till sista dagen bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:

  - Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg kan du ansöka om validering av reell kompetens eller dispens/undantag. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret. Du behöver också bifoga undertecknade intyg som styrker de meriter du åberopar som stöd för din ansökan. Använd helst PDF.

  - Beskriv dig själv, vad som upptar dig i samtiden och varför teater och speciellt regikonst är något som du vill ägna dig åt. Skriv direkt i ansökningsformuläret, max 8000 tecken.

  - Ladda upp ditt CV/meritförteckning och högst fem intyg/betyg, som styrker dina viktigaste meriter (helst i PDF-format).

  - Välj en av nedanstående pjäser och skriv en helhetsgestaltningsidé; berätta vilken tolkning du har valt, hur du ser på karaktärerna och förhållandet till publiken samt hur du vill iscensätta denna pjäs. Högst två A4. Ladda upp som en textfil (helst i PDF-format).

  YARDEN av Kristian Lundberg
  KASIMIR OCH KAROLINE av Ödön von Horvath
  LEKA MED ELDEN av Strindberg

- Ladda upp fem bilder (t. ex. foton, teckningar) som berättar om idén som du beskrivit i frågan ovan (använd formaten gif, jpg eller png). Hur ser din iscensättning ut i uppsättningens början och slut? Hur ser det ut
när konflikten är som starkast?

Obs! Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
E-post: post@mynetwork.se.

Tekniska problem med din ansökan?

Mejla den tekniska supporten för ansökningssystemet post@mynetwork.se eller ring dem på helgfria vardagar mellan kl 08:30-12:00 och 13:00-16:30 på tel nr 0520-580050.

Vad händer sen?

Senast i slutet av januari 2016 får du, genom ett meddelande i ansökningssystemet, information om den fortsatta antagningsprocessen. Då får du bland annat veta vilka datum som gäller för de olika stegen i antagningen.

Anmälnings- och studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning krävs för studenter från länder utanför EU/EES. Anmälningsavgiften är 900 SEK. Studieavgiften för Teaterregi är 1 666 800 SEK.

Du som är svensk medborgare eller medborgare i ett land inom EU, EES eller Schweiz behöver varken betala anmälnings- eller studieavgift.

Du som kommer från tredjeland och är avgiftsskyldig kan ansöka om stipendium som täcker hela studieavgiften för detta program. Det ansöker du om direkt i vårt webbaserade ansökningssystem samtidigt som du söker till programmet.

Share |

Teaterregi

Kandidatutbildning, 180 hp
6 terminers heltidsstudier

Startar: Ht 2016

Ansökan: Sista ansökningsdag var 11 januari 2016

Mer om utbildningen

Teaterregi är en treårig kandidatutbildning som ingår i programmet Regi och skådespeleri för scen, film och media. Läs mer om hur utbildningarna är uppbyggda.

Inriktningsbilaga

Lärare

Hilda Hellwig

Professor i teaterregi


Funktionsvariation

Om du behöver hjälp med din ansökan, vänligen ring 08-494 00 000 eller mejla utbildningsinfo.stdh@uniarts.se.