Kostymdesign

Utbildningen i kostymdesign är konstnärlig, praktisk, teoretisk och utforskande. Du lär dig att skapa kostymer till teater, dans, opera och annan scenkonst. Det konstnärliga arbetet är oftast i nära samarbete med scenografistudenter och studenter på andra kandidatinriktningar på StDH. Varje läsår genomför vi en produktionsövning i samverkan med andra studenter. Du får också göra mindre uppgifter i skiss- och modellformat. I utbildningen ingår bland annat studier i pjäsanalys, dramaturgi, stilhistoria, kostymhistoria samt textil- och materialkunskap.

Antal studieplatser: ca 4

Att arbeta som kostymdesigner

Kostymdesignern fungerar självständigt i samarbetet med regissör, scenograf och andra teammedlemmar. Som kostymdesigner är du en del av ett konstnärligt team som arbetar fram en föreställning.

Du behöver förståelse för skådespelarens arbete och kunskaper i dramaturgi och textanalys för att kunna designa kostymer till en föreställning. Du måste också vara väl insatt i kultur- och stilhistoria.

Som kostymdesigner ska du med skisser kunna utveckla dina kostymidéer och kommunicera dem till andra medlemmar i produktionsteamet inför en föreställning. Kostymdesignern har ett nära samarbete med en kostymateljé där hen ofta har en arbetsledande funktion.

Utbildningen

Under utbildningen varvas produktionsövningar i team med mindre uppgifter i skiss- och modellformat, oftast med utgångspunkt från olika dramatiska verk. Studier i pjäsanalys, dramaturgi och research görs utifrån svenska och internationella dramatiska texter. Kostymstudenterna ingår i många samarbeten under utbildningstiden. Framförallt med de andra kandidatutbildningarna på Institutionen för scenkonst. Även samarbete med skådespelarstudenterna ingår, exempelvis med rörelsemoment i historisk kostym.

Mer specifikt för denna utbildning är studier i stilhistoria, kostymhistoria samt textil- och materialkunskap. Du får även lära dig att presentera och vidareförmedla dina idéer utifrån skisser och materialprover.

I utbildningen ingår en praktikperiod där du samarbetar med professionella regissörer och skådespelare. Många verksamma utövare inom scenkonstområdet föreläser och undervisar på StDH.

Målet med utbildningen är att utbilda till självständiga kostymdesigners med möjlighet att utveckla en yrkesidentitet och ett eget konstnärskap.

Ur innehållet

Fokus ligger på följande områden:

 • Pjäsanalys: Du lär dig att analysera och tolka en dramatisk text.
 • Teamövningar: Studenterna från olika utbildningar samverkar i ett konstnärligt team, ofta i fullskaliga produktionsövningar.
 • Modellprojekt: Du tränar din konstnärliga gestaltningsförmåga genom skissarbete, modellarbete, tillskärning och mönsterkonstruktion.
 • Konstnärliga uttryck: Kurser ges också i friare, ej scenkonstrelaterade, övningar.
 • Teori: Teater- och konsthistoria.
 • Praktik: Du arbetar i din profession i ett konstnärligt team.

Behörighet

Du behöver grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå.
Läs mer här: Så här söker du

Värdefulla förkunskaper

Någon typ av grundläggande konstnärlig utbildning är meriterande, gärna också en tillskärarutbildning.

Praktik på en teater, i vilken funktion som helst, är bra men inget krav. Det är viktigt att du har ett stort intresse av teater och annan scenkonst, läser dramatik och exempelvis tecknar kroki.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Sök i tid!

Vänta inte till sista dagen bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:

  - Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg kan du ansöka om validering av reell kompetens eller dispens/undantag. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret. Du behöver också bifoga undertecknade intyg som styrker de meriter du åberopar som stöd för din ansökan. Använd helst PDF.

  - Beskriv dig själv. Tala om vad du har gjort tidigare, vad du gör nu, varför du söker utbildningen och hur du ser på en framtid som kostymdesigner. Skriv direkt i ansökningsformuläret, max 4000 tecken.

  - Ladda upp CV/meritförteckning och högst fem intyg/betyg, som styrker dina viktigaste meriter (helst i PDF-format).

  - Ladda upp en text där du beskriver två teaterföreställningar. Beskriv styrkor och svagheter i föreställningarna, max en A4 (helst i PDF-format).

  - Ladda upp max 15 bilder som prov på ditt konstnärliga uttryck. Det kan vara skisser, teckningar eller foton. Tänk på att bilderna måste vara av en sådan kvalitet att de gör verken rättvisa (använd formaten gif, jpg eller png).

  - Beskriv tydligt för varje bild som du laddat upp vad din insats består av, exempelvis vad du har designat själv, tillverkat efter annans förlaga, patinerat redan färdigt plagg, etc. Ladda upp beskrivningen i en textfil (helst i PDF-format).

Obs! Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
E-post: post@mynetwork.se.

Tekniska problem med din ansökan?

Mejla den tekniska supporten för ansökningssystemet post@mynetwork.se eller ring dem på helgfria vardagar mellan kl 08:30-12:00 och 13:00-16:30 på tel nr 0520-580050.

Vad händer sen?

Senast i slutet av januari 2016 får du, genom ett meddelande i ansökningssystemet, information om den fortsatta antagningsprocessen. Då får du bland annat veta vilka datum som gäller för de olika stegen i antagningen.

Anmälnings- och studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning krävs för studenter från länder utanför EU/EES. Anmälningsavgiften är 900 SEK. Studieavgiften för Kostymdesign är 1 666 800 SEK.

Du som är svensk medborgare eller medborgare i ett land inom EU, EES eller Schweiz behöver varken betala anmälnings- eller studieavgift.

Du som kommer från tredjeland och är avgiftsskyldig kan ansöka om stipendium som täcker hela studieavgiften för detta program. Det ansöker du om direkt i vårt webbaserade ansökningssystem samtidigt som du söker till programmet.

Share |

Kostymdesign

Kandidatutbildning, 180 hp
6 terminers heltidsstudier

Startar: Ht 2016

Ansökan: Sista ansökningsdag var 11 januari 2016

Mer om utbildningen

Kostymdesign är en treårig kandidatutbildning som ingår i programmet Bild, ljud och rum för scen, film och media. Läs mer om hur utbildningarna är uppbyggda.

Inriktningsbilaga

Lärare

Maria-Geber_100x121

Maria Geber

Lektor i kostymdesign


Funktionsvariation

Om du behöver hjälp med din ansökan, vänligen ring 08-494 00 000 eller mejla utbildningsinfo.stdh@uniarts.se.