Dokumentärfilm

Här beskriver vi utbildningen för dig som vill bli dokumentärfilmare och jobba med dokumentärfilm. En dokumentärfilmare berättar historier ur verkliga livet. Ofta har hon eller han flera roller i en filmproduktion: producent, regissör, fotograf och ljudtekniker samt ansvar för postproduktion. Den kreativa dokumentären är en konstnärlig genre där det personliga engagemanget och uttrycket tillsammans med förmågan att gestalta i bild och ljud är avgörande.

Antal studieplatser: ca 4

Att arbeta med dokumentärfilm

En dokumentärfilmare arbetar med att göra filmer om något som angår honom eller henne. Det kan vara personliga, politiska eller experimentella berättelser. Dokumentärfilmaren arbetar med bild, ljud, klipp och text.

Som dokumentärfilmare måste du ha något väsentligt att berätta och du måste vara envis och öppen för nya idéer.

Dokumentärfilmaren arbetar både ensam och i team. Detta kräver en god kunskap i att kommunicera, att behärska fotografi, klipp, produktion och postproduktion, samt teknisk skicklighet som ljudtekniker.

Utbildningen

Vi vill utbilda orädda och självständiga dokumentärfilmare med stark konstnärlig integritet, men med kunskap om bransch och omvärld och förmåga att skapa en yrkesidentitet.

Undervisningen delas in i olika praktiska delområden som regi, foto, ljud, klipp och produktion. Du får förfina ditt personliga uttryck och fördjupa dina kunskaper såväl enskilt som i team. Målet är att du ska få verktyg för att hitta nya och egna sätt att utveckla det dokumentära filmberättandet.

Utbildningens kärna är praktisk. Kurserna innehåller alltid en teoretisk del i form av föreläsningar, seminarier samt redovisning med analys och utvärdering. Men huvudsakligen kommer du att arbeta praktiskt i övningar och produktioner. Under vissa övningar arbetar du ensam, under andra i team med studenter från andra kandidatutbildningar inom film såsom filmljud, filmklippning, filmfoto och filmproduktion. Under utbildningens gång lägger vi också vikt vid egen reflektion av arbetsprocessen, ofta i skriftlig form.

År 1 består av flera kortare kurser där vi går in på grundläggande filmfoto, filmljud och filmklippning.
År 2 är ett fördjupande år där studenterna arbetar med en första längre produktion i form av en porträttfilm som är ett teamarbete.
År 3 ägnas åt examensfilmen samt en fördjupande kurs i produktion inför yrkeslivet.

Ur innehållet

Urval av kurser som ges under utbildningen:

 • Processintervju
 • Cinéma direct
 • Filmfoto, filmklippning och filmljud
 • Individuell kunskapsfördjupning
 • Att skriva för film
 • Överlevnadskurs
 • Examensfilm

Vissa kurser har vi tillsammans med andra kandidatutbildningar vid StDH. Till exempel med studenterna på filmklippning, filmfoto, filmljud, radio och tv. Tidigare har vi dessutom haft samarbeten med filmskolor i Palestina, Burkina Faso samt med ryska filmskolan.

Utbildningen på StDH är upplagd så att dokumentärfilmaren också blir en god ljudtekniker, fotograf och klippare. Detta öppnar vägar för en bredare arbetsmarknad i dagens medievärld.

Behörighet

Du behöver grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå.
Läs mer här: Så här söker du

Värdefulla förkunskaper

Det är viktigt att ha viljan att berätta – och att kunna formulera sig mycket väl både muntligt och i text.

Goda språkkunskaper, gärna flera olika språk, och ett stort intresse för människor och samhälle är en bra bas att stå på.

Kunskaper i filmproduktion och i digitala medier är meriterande.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Sök i tid!

Vänta inte till sista dagen bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:
  - Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg kan du ansöka om validering av reell kompetens eller dispens/undantag. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret. Du behöver också bifoga undertecknade intyg som styrker de meriter du åberopar som stöd för din ansökan. Använd helst PDF.

  - Skriv ett personligt brev där du beskriver dig själv och varför du söker utbildningen. Skriv direkt i ansökningsformuläret, max 6000 tecken.

  - Ladda upp ditt CV/meritförteckning och högst fem intyg/betyg, som styrker dina viktigaste meriter. Använd helst PDF.

  - Ladda upp en dokumentärfilmsidé, 1 till 2 A4. Använd helst PDF.

Obs! Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
E-post: post@mynetwork.se.

Tekniska problem med din ansökan?

Mejla den tekniska supporten för ansökningssystemet post@mynetwork.se eller ring dem på helgfria vardagar mellan kl 08:30-12:00 och 13:00-16:30 på tel nr 0520-580050.

Vad händer sen?

I mitten av januari 2016 får du, genom ett meddelande i ansökningssystemet, information om den fortsatta antagningsprocessen. Då får du bland annat veta vilka datum som gäller för de olika stegen i antagningen.

Anmälnings- och studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning krävs för studenter från länder utanför EU/EES. Anmälningsavgiften är 900 SEK. Studieavgiften för Dokumentärfilm är 1 666 800 SEK.

Du som är svensk medborgare eller medborgare i ett land inom EU, EES eller Schweiz behöver varken betala anmälnings- eller studieavgift.

Du som kommer från tredjeland och är avgiftsskyldig kan ansöka om stipendium som täcker hela studieavgiften för detta program. Det ansöker du om direkt i vårt webbaserade ansökningssystem samtidigt som du söker till programmet.

Share |

Dokumentärfilm

Kandidatutbildning, 180 hp
6 terminers heltidsstudier

Startar: Ht 2016

Ansökan: Sista ansökningsdag var 11 januari 2016

Mer om utbildningen

Dokumentärfilm är en treårig kandidatutbildning som ingår i programmet Idé- och projektutveckling för scen, film och media. Läs mer om hur utbildningarna är uppbyggda.

Inriktningsbilaga

Funktionsvariation

Om du behöver hjälp med din ansökan, vänligen ring 08-494 00 000 eller mejla utbildningsinfo.stdh@uniarts.se.