Teaterteknik

Teaterteknik omfattar många olika yrkesområden, men denna utbildning riktar in sig på de som vill arbeta inom de tre huvudområdena ljus-, ljud- och scenteknik. Utbildningen ger dig bred kunskap om dessa tre huvudämnen men du kan dessutom göra en personlig fördjupning. Allt du lär dig kan du använda inom hela scenkonstområdet och eventbranschen, men utbildningen har det teatertekniska området som utgångspunkt.

Antal studieplatser: ca 8

Att arbeta med teaterteknik

Det teatertekniska yrket har sina rötter i tidigare generationers sjömanskunskap, eftersom de flesta som då arbetade på scenen var sjömän. På sjön hissade och halade de segel och på scenen fick de hissa och hala rår med fonder och kulisser.

Men idag handlar arbetet med teaterteknik om att skapa och vara kreativ samt att vara en länk mellan tekniska och konstnärliga visioner. Dessutom måste du kunna hantera en rad dataprogram och styrsystem och – inte minst – förstå risker och säkerhetsfrågor. Under produktionsperioden arbetar du mycket nära det konstnärliga teamet med regissör/koreograf, scenograf, kostymdesigner, ljusdesigner, ljuddesigner och maskör. Det tekniska teamet arbetar sedan under föreställningsperioden vidare och tillsammans med ensemble upprätthålls det konstnärliga arbetet.

Utbildningen

Utbildningen ger dig bred kunskap om de tre huvudämnena scenens, ljusets och ljudets teknik. Utöver detta kan du göra en personlig fördjupning. Lika betydelsefull som utbildningens tekniska färdigheter är, är kunskapen kring den konstnärliga arbetsprocessen som du är en viktig del av och aktivt bidrar till. Allt du lär dig kan du naturligtvis använda inom hela scenkonstområdet och eventbranschen, men utbildningen har det teatertekniska området som utgångspunkt.

År 1 får du grunden inom scen, ljud och ljus.
År 2 fokuserar på breddning.
År 3 får du specialisering inom ämnena.

Ur innehållet

Utbildningen innehåller bland annat följande moment:

 • Kurserna teater, scen, ljud och ljus – kurserna ges i block om några veckors sammanhängande studier som varvas.
 • Praktik på arbetsplats – du får återkoppling till yrkeslivet genom besök på någon av landets teatrar.
 • Projekt – utbildningen avslutas med ett projekt inom ramen för något av våra huvudämnen.

I samband med övningsproduktioner får du praktisera din egen yrkesinriktning i mötet med studenter på andra kandidatinriktningar såsom scenkonstproducenter, teaterregissörer, scenografer, ljus- och ljuddesigners och skådespelare. Du har också gemensamma föreläsningar för att fördjupa samtalet i såväl konstnärliga som tekniska frågor.

Efter utbildningen kan du jobba i scenkonst- eller eventsammanhang och där planera och leda det tekniska arbetet kring en produktion, från idé till premiär och därefter under hela föreställningsperioden. Du kan då:

 • utveckla en teaterteknisk idé i samarbete med de andra i det konstnärliga teamet
 • behärska processen att gå från teaterteknisk idé till fullskalig produktion
 • reflektera kring ditt eget arbete och det konstnärliga resultatet.

Behörighet

Du behöver grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå.
Läs mer här: Så här söker du

Värdefulla förkunskaper

Det är viktigt att du har ett aktivt intresse av scenkonstområdet och vill lära dig mer om hur teknik kan bidra till det konstnärliga slutresultatet. Beroende på din personliga fördjupning är det även bra med viss kunskap om andra konstarter såsom dans, musik, film, bild, konst, fotografi osv.

Många av våra studenter har redan viss erfarenhet från scenkonstområdet. Alla tidigare erfarenheter inom området är av värde.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Sök i tid!

Vänta inte till sista dagen bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:

  - Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg kan du ansöka om validering av reell kompetens eller dispens/undantag. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret. Du behöver också bifoga undertecknade intyg som styrker de meriter du åberopar som stöd för din ansökan. Använd helst PDF.

  - Skriv ett personligt brev där du berättar om:
  1) varför du söker den här utbildningen
  2) vilket av huvudområdena scen, ljus, ljud eller bildmedia i scensammanhang du är mest intresserad av
  3) om du inom ramen för dessa huvudområden vet att du vill specialisera dig ytterligare mot t ex programmering (för scen-, ljus-, ljud- eller bildteknik), arbetsledning och samordning eller liknande
  4) hur du motiverar ditt yrkesval, vägen dit och hur du vill utvecklas under utbildningstiden.
  5) hur du i framtiden vill arbeta med teknik i den konstnärliga processen tillsammans med ett konstnärligt team. Skriv direkt i ansökningsformuläret, max 8000 tecken.

  - Ladda upp ditt CV/meritförteckning och högst fem intyg/betyg, som styrker dina viktigaste meriter (helst i PDF-format).

  - Ladda upp en textfil där du berättar om en föreställning som du har sett (eller medverkat i) och hur tekniken och de konstnärliga uttrycken användes. Berätta även om du tyckte att tekniken och alla konstnärliga uttryck samverkade eller om något borde ha varit annorlunda. Om du lägger till bilder i texten som stöd till det du berättar om, bör du se till att filen du laddar upp är i pdf-format så att filen inte blir för stor. Använd helst PDF även om texten inte innehåller bilder. Max 3 A4.

Obs! Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
E-post: post@mynetwork.se.

Tekniska problem med din ansökan?

Mejla den tekniska supporten för ansökningssystemet post@mynetwork.se eller ring dem på helgfria vardagar mellan kl 08:30-12:00 och 13:00-16:30 på tel nr 0520-580050.

Vad händer sen?

Senast i slutet av januari 2016 får du, genom ett meddelande i ansökningssystemet, information om den fortsatta antagningsprocessen. Då får du bland annat veta vilka datum som gäller för de olika stegen i antagningen.

Anmälnings- och studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning krävs för studenter från länder utanför EU/EES. Anmälningsavgiften är 900 SEK. Studieavgiften för Teaterteknik är 1 666 800 SEK.

Du som är svensk medborgare eller medborgare i ett land inom EU, EES eller Schweiz behöver varken betala anmälnings- eller studieavgift.

Du som kommer från tredjeland och är avgiftsskyldig kan ansöka om stipendium som täcker hela studieavgiften för detta program. Det ansöker du om direkt i vårt webbaserade ansökningssystem samtidigt som du söker till programmet.

Share |

Teaterteknik

Kandidatutbildning, 180 hp
6 terminers heltidsstudier

Startar: Ht 2016

Ansökan: Sista ansökningsdag var 11 januari 2016

Mer om utbildningen

Teaterteknik är en treårig kandidatutbildning som ingår i programmet Bild, ljud och rum för scen, film och media. Läs mer om hur utbildningarna är uppbyggda.

Inriktningsbilaga

Lärare

Anders Larsson

Högskoleadjunkt i teaterteknik


Funktionsvariation