Mimskådespeleri

Mimgestaltning heter huvudämnet på kandidatutbildningen i mimskådespeleri. Där tränas du i ett eget kreativt arbete med skapandet av scener och föreställningar. Du undervisas också i ämnen som mim, dans, röst, akrobatik och scenframställning och lär dig att visualisera och förkroppsliga tankar och känslor. Text och röst kan användas som komplement till rörelsen. En mimskådespelare berättar historier och gestaltar känslor i samspel med en publik. Yrket präglas av nytänkande och gränsöverskridande; mimskådespelare skapar ofta föreställningar inom framförallt den rörelsebaserade scenkonsten, men även inom textbaserad teater.

Antal studieplatser: ca 8

Att arbeta som mimskådespelare

Har en mimskådespelare alltid randig tröja och vita handskar? Eller står hen blickstilla i en guldskrud på Ramblas i Barcelona?

Nej, den sortens mimare finns det inte så många av inom modern scenkonst. Vanligare är en rörelsemässigt välutbildad och mångsidig scenkonstnär som kan finnas inom snart sagt alla scenkonstens områden: mim, dans, cirkus, textbaserad teater, performance...

Som färdigutbildad mimskådespelare har du stora möjligheter att arbeta i nyskapande sammanhang med kollegor från olika konstområden. Du blir särskilt bra på allt som handlar om fysisk gestaltning, vare sig du agerar själv eller arbetar som koreograf eller regissör.

Utbildningen

Huvudämnet heter mimgestaltning och där tränas du redan från början i ett eget kreativt arbete med scener och redovisningar. Genom att du blir fast förankrad i en scenisk teknik utvecklar du en säkerhet som du kan utveckla åt precis vilken scenform du vill. Mimgestaltningen innebär daglig träning av kroppen. Du lär dig att visualisera och förkroppsliga tankar och känslor. Teknikträning varvas med improvisation och eget skapande. Text kan användas som komplement, men är sällan huvudsaken.

År 1 är ett grundläggande år med fokus på inlärning och träning i mimgestaltning.
År 2 fördjupar du dina kunskaper i mimgestaltning och skådespeleri.
År 3 är produktionsinriktat och du utvecklar och befäster dina kunskaper.

Vi samarbetar med studenter från andra utbildningar på olika sätt. Vi har till exempel produktionsövningar med ljusdesign-, ljuddesign- och teaterregistudenter samt med skådespelarstudenter.

Ur innehållet

Mimgestaltningen kompletteras av bland annat

 • grundläggande skådespelarträning
 • dans och Corporeal Mime (Decroux-teknik)
 • akrobatik
 • röst, textinterpretation
 • dramaturgi, föreställningsskapande
 • teatervetenskap och yrkesmöten.

Som färdigutbildad mimskådespelare är du en skådespelare och teatermakare med en särskild och djup kunskap om kroppens sceniska möjligheter och om skapandet av rörelsebaserad scenkonst. Du har under utbildningen börjat utveckla ett eget konstnärskap.

Behörighet

Du behöver grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå.
Läs mer här: Så här söker du

Värdefulla förkunskaper

Om du vill bli mimskådespelare ska du ha en uttalad lust att gestalta med kroppen.

Det finns inga formella förkunskapskrav utöver avslutad gymnasieutbildning, men de flesta av våra studenter har ägnat sig åt olika discipliner som har med fysisk uttrycksförmåga att göra. Till exempel fysiskt skådespeleri, dans och cirkustekniker. Några har spelat amatörteater eller gått någon form av förberedande utbildning, som estetiska gymnasieprogram, studieförbund, folkhögskolor eller skolor utomlands.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Sök i tid!

Vänta inte till sista dagen bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:

  - Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg kan du ansöka om validering av reell kompetens eller dispens/undantag. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret. Du behöver också bifoga undertecknade intyg som styrker de meriter du åberopar som stöd för din ansökan. Använd helst PDF.

  - Skriv ett kort personligt brev där du beskriver vad som är din motivation för att söka utbildningen i mimskådespeleri. Skriv direkt i ansökningsformuläret, max 2000 tecken.

  - Välj dag och tid för det för det första provtillfället genom att kryssa i en ruta.

  - Välj dag och tid för det för det andra provtillfället genom att kryssa i en ruta.

Information om hur proven går till i ansökan 2016 publiceras här inom kort.

Obs! Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
E-post: post@mynetwork.se.

Tekniska problem med din ansökan?

Mejla den tekniska supporten för ansökningssystemet post@mynetwork.se eller ring dem på helgfria vardagar mellan kl 08:30-12:00 och 13:00-16:30 på tel nr 0520-580050.

Vad händer sen?

Senast i slutet av januari 2016 får du, genom ett meddelande i ansökningssystemet, information om den fortsatta antagningsprocessen. Då får du bland annat veta vilka datum som gäller för de olika stegen i antagningen.

Anmälnings- och studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning krävs för studenter från länder utanför EU/EES. Anmälningsavgiften är 900 SEK. Studieavgiften för Mimskådespeleri är 1 275 600 SEK.

Du som är svensk medborgare eller medborgare i ett land inom EU, EES eller Schweiz behöver varken betala anmälnings- eller studieavgift.

Du som kommer från tredjeland och är avgiftsskyldig kan ansöka om stipendium som täcker hela studieavgiften för detta program. Det ansöker du om direkt i vårt webbaserade ansökningssystem samtidigt som du söker till programmet.

Share |

Mimskådespeleri

Kandidatutbildning, 180 hp
6 terminers heltidsstudier

Startar: Ht 2016

Ansökan: Sista ansökningsdag var 11 januari 2016

Mer om utbildningen

Mimskådespeleri är en treårig kandidatutbildning som ingår i programmet Regi och skådespeleri för scen, film och media. Läs mer om hur utbildningarna är uppbyggda.


Intervjuer

Se intervjuer med ett antal personer som på olika sätt är/varit knutna till mimskådespeleriutbildningen på högskolan.

Inriktningsbilaga

Om våra lärare


Funktionsvariation

Om du behöver hjälp med din ansökan, vänligen ring 08-494 00 000 eller mejla utbildningsinfo.stdh@uniarts.se.