Spoken word - en personlig röst

Skriv dig naken. Skriv i hunger, skriv i exil, skriv i längtan, skriv i blod. Klä dig sedan i pansarord.

I årtusenden har vi människor memorerat och läst upp dikter för varandra. Spoken word är en konstform där poeten läser upp sin dikt inför publik. I USA har spoken word varit ett sätt för poeter kopplade till medborgarrättsrörelsen att uttrycka sig. Idag är det en erkänd och bred konstform och över hela världen hittar man poetry slam evenemang.

Den här kursen går ut på att du ska skriva en egen spoken word-text på cirka tre minuter för att sedan framföra den inför publik. Spoken word är en fri poetisk konstform där dikten framförs verbalt. Din text kan handla om identitet, vara satirisk eller kanske vill du berätta om ditt misslyckade kärleksliv. Vi gräver i oss själva för att finna ett tema som ligger nära och testar olika lyriska former. Vi kommer att undersöka hur du kan presentera din text med en personlig röst och öva på hur dikten kan framföras mest slagkraftigt. Vi börjar med en inspirationsvecka där vi tittar på olika exempel, studerar spoken words historia, lyssnar till gästföreläsare och har diskussioner. Sedan blir det tre veckors fri skrivperiod med tillgång till handledning och sista veckan övar vi på det muntliga framförandet. Vi avslutar med att kursdeltagarna framför sina verk inför publik.

Undervisningen sker i form av föreläsningar och handledning

Kursen ges på svenska.

Vem kan söka

Kursen riktar sig till dig som arbetar med text och vill utveckla ditt personliga uttryck i muntlig presentation.

Ansökan ska bestå av

 • Dokument som visar din behörighet (se nedan).
 • CV
 • Ett personligt brev där du beskriver varför du söker kursen.

Urval

Du söker med ditt cv och ett personligt brev. Efter ansökningstidens slut kan det vid behov genomföras intervjuer.

Behörighet

För att söka kursen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier.
Läs mer om grundläggande behörighet.

Om du saknar formell behörighet kan högskolan bedöma om du har reell kompetens som motsvarar behörighetskravet. Du måste då bifoga en ansökan om att få din reella kompetens bedömd och beskriva vilka kunskaper och förmågor du har förvärvat samt hur detta har skett. Använd "Ansökan om reell kompetens" som rubrik och skriv max en halv A4. Du fyller i din ansökan direkt i antagningsformuläret på webben. Om du inte har formell eller reell kompetens kan du begära dispens eller undantag från behörighetskraven. Beskriv då varför du skulle klara utbildning utan att ha de förkunskaper som efterfrågas. Använd ”Ansökan om dispens” som rubrik och skriv max en halv A4.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:
 • Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg måste du ansöka om reell kompetens eller dispens. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret.
 • Ladda upp ditt CV.
 • Skriv ett personligt brev där du motiverar varför du söker kursen. Skriv direkt i ansökningsformuläret (max 4000 tecken)
 • Om du inte har ett svenskt personnummer ska du även ladda upp en vidimerad (bevittnad) kopia på ditt pass.
 1. Skicka in ansökan!

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten: post@mynetwork.se.

Vad händer sen?

Alla får, via mejl till den mejladress som angetts i antagningssystemet, besked om de går vidare eller inte.

Om avgifter

Om du är medborgare i ett land utanför EU, EES och Schweiz ska du betala anmälningsavgift (900 SEK) och studieavgift (75 000 SEK). Läs mer om avgifter.

Funktionsvariation

Som student kan du få särskilt pedagogiskt stöd om du har behov av detta på grund av en dokumenterad funktionsvariation. Om du behöver hjälp med din ansökan, vänligen ring 08-494 00 000 eller mejla utbildningsinfo.stdh@uniarts.se.

Share |

Spoken word - en personlig röst

Fristående kurs på grundnivå, 7,5 hp,
vecka 2-6, 2017, helfart

Startar: januari 2017

Ansökan: Anmälan stängd

Lärare

Marioan Hosseini, gästlärare

Marioan Hosseini har gått kandidatutbildningen i Filmmanus 2012-2015 och skriver idag för både film och teater. Just nu har han uppdrag för Folkteatern i Göteborg och för Riksteatern. Han har alltid haft ett stort intresse för poesi och skrivit så länge han kan minnas.

 

Kontaktuppgifter:

Marioan Hosseini

marioan@live.se

070-418 55 79