Mästarklass i dokumentärfilm

Kursen vänder sig till dig som har ett pågående arbete med en dokumentärfilm. Den leds av en erfaren dokumentärfilmare och är till för dig som vill reflektera över din yrkesroll.

Syftet är att du ska få utveckla din roll som dokumentärfilmare. Du ska reflektera över klipparbetet och tydliggöra din roll i relation till tidigare processer i filmarbetet såsom research, manus och inspelning. Efter avslutad kurs ska du kunna beskriva och reflektera över din roll som dokumentärfilmare samt självständigt kunna relatera ditt eget arbete till andras konstnärliga processer och etiska aspekter.

Kursen lyfter även fram hur olika kunskapsområden kan berika varandra och synliggöra arbetssätt och förväntade resultat inom respektive område.

Innehåll och upplägg

Du arbetar mestadels enskilt med inspelat material utifrån olika perspektiv, men du får också ta del av andras material och processer.

Du får både enskild handledning och grupphandledning. 

Kursen består av seminarier med gästföreläsare och diskussion av work in progress samt iakttagelser i möte med publik.

Du fokuserar på din egen känslighet för att kunna ha den som kompass för att även kunna respektera andras perspektiv, reaktioner och idéer.

Ansökan ska bestå av

 • Dokument som visar din behörighet (se nedan)
 • CV
 • Ett personligt brev där du motiverar varför du söker kursen och beskriver ditt pågående arbete med en dokumentärfilm.

Urval

Du söker med ditt cv och ett personligt brev. Efter ansökningstidens slut kan det vid behov genomföras intervjuer.

Behörighet

För att söka kursen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och särskild behörighet i form av 60 hp inom dokumentärfilm eller närliggande fält alternativt motsvarande arbetslivserfarenhet.

Om du saknar formell behörighet kan högskolan bedöma om du har reell kompetens som motsvarar behörighetskravet. Du måste då bifoga en ansökan om att få din reella kompetens bedömd och beskriva vilka kunskaper och förmågor du har förvärvat samt hur detta har skett. Använd "Ansökan om reell kompetens" som rubrik och skriv max en halv A4. Du fyller i din ansökan direkt i antagningsformuläret på webben. Om du inte har formell eller reell kompetens kan du begära dispens eller undantag från behörighetskraven. Beskriv då varför du skulle klara utbildning utan att ha de förkunskaper som efterfrågas. Använd ”Ansökan om dispens” som rubrik och skriv max en halv A4.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:
 • Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg måste du ansöka om reell kompetens eller dispens. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret.
 • Ladda upp intyg som styrker din särskilda behörighet
 • Ladda upp ditt CV.
 • Skriv ett personligt brev där du motiverar varför du söker kursen och beskriver ditt pågående arbete med en dokumentärfilm. Skriv direkt i ansökningsformuläret (max 4000 tecken)
 • Om du inte har ett svenskt personnummer ska du även ladda upp en vidimerad (bevittnad) kopia på ditt pass.
 1. Skicka in ansökan!


Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten: post@mynetwork.se.
Vad händer sen?

Alla får, via mejl till den mejladress som angetts i antagningssystemet, besked om de går vidare eller inte. De som går vidare kallas till en intervju.

Om avgifter

Om du är medborgare i ett land utanför EU, EES och Schweiz ska du betala anmälningsavgift (900 SEK) och studieavgift (75 000 SEK). Läs mer om avgifter.

Funktionsvariation

Som student kan du få särskilt pedagogiskt stöd om du har behov av detta på grund av en dokumenterad funktionsvariation. Om du behöver hjälp med din ansökan, vänligen ring 08-494 00 000 eller mejla utbildningsinfo.stdh@uniarts.se.


 

Share |

Mästarklass i dokumentärfilm

Fristående kurs, 7,5 hp,
Vecka 45-49, Helfart

Startar: Vecka 45

Ansökan: Anmälan stängd

Kursplan

Kursansvarig

Erik Gandini, professor i dokumentärfilm
+46849400625
erik.gandini@uniarts.se