Kompletterande kurs i filmregi

Fristående kurs för filmare i samverkan mellan StDH och FILMBASEN. Kursen vänder sig till dig som redan gjort några filmer - kort fiktion, dokumentär eller hybrider däremellan. Den är på halvtid under ett år och ger 30 högskolepoäng.

Kursen är projektbaserad och 1-3 personer kan söka med samma filmprojekt. Projektet kan vara kort fiktion, dokumentär eller en hybrid däremellan. Parallellt med att ni utvecklar och genomför era filmprojekt ges delkurser i projektutveckling, personinstruktion, filmisk gestaltning, analys och produktionsförberedelser.

Undervisningen är huvudsakligen förlagd till Filmbasens lokaler i Alby och görs i samarbete med Botkyrka kommun.

Kursen ges på grundnivå/ej nybörjare och är tänkt att ge kompletterande kunskaper i filmregi och projektutveckling till dig som redan är filmare, men som inte gått en kandidatutbildning i filmregi.

Kursen leds av Anne-Marie Söhrman Fermelin och Joakim Blendulf från Filmbasen och Ylva Gustavsson, filmregilärare, från StDH. Gästlärare och externa handledare tillkommer.

Ansökan ska innehålla:

 • En beskrivning av ett filmprojekt som du/ni vill jobba med under kursen.
 • Ett kort personligt brev med motivering till varför du vill gå kursen.
 • Ett filmklipp på max 5 minuter från en tidigare film
 • Ett CV.

Ni som söker i grupp gör varsin individuell ansökan och berättar i brevet vilka ni söker ihop med.

De sökande vars projekt tas vidare i antagningen kommer att kallas till en intervju på Filmbasen i Alby i mitten på Maj.

Behörighet

För att söka kursen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Till denna kurs krävs även särsklid behörighet.

Läs mer om grundläggande behörighet på antagning.se

Dispens: Om du saknar formell behörighet kan högskolan ge dig dispens. Du måste då bifoga en ansökan om dispens där du beskriver varför du kommer att klara utbildningen fast du inte uppfyller förkunskapskraven. Använd "Ansökan om dispens" som rubrik och skriv max en halv A4. Du fyller i din ansökan direkt i antagningsformuläret på webben.

Särskild behörighet: Dokumenterad erfarenhet av att ha genomfört minst ett filmprojekt i någon av filmteamets A-funktioner.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

 1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
 2. Ange personuppgifter.
 3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:

  - Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg måste du ansöka om dispens. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret.
  - Ladda upp ditt CV.
  - Ladda upp ett filmklipp från en tidigare film som du själv medverkat i (max 150 Mb).
  - Skriv ett personligt brev där du beskriver dig själv och varför du söker kursen. Skriv direkt i ansökningsformuläret (max 4000 tecken).
  - Ladda upp en beskrivning av ett filmprojekt som du vill arbeta med under kursen. Om ni är flera som söker med samma projekt är det viktigt att det tydligt framgår vilka fler som söker med samma projekt. Ladda upp beskrivningen i en textfil (helst i PDF-format).

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten: post@mynetwork.se.

Vad händer sen?

Alla får, via mejl till den mejladress som angetts i antagningssystemet, besked om de går vidare eller inte. De som går vidare kallas till en intervju.

Om avgifter

Om du är medborgare i ett land utanför EU, EES och Schweiz ska du betala anmälningsavgift (900 SEK) och studieavgift (300 000 SEK).

Share |

Kompletterande kurs i filmregi

Fristående kurs på grundnivå, 30 hp
Pågår ht 2016–vt 2017, halvfart

Startar: Ht 2016

Ansökan: Sista ansökningsdag var 31 mars 2016

Lärare

Ylva Gustavsson

Ylva Gustavsson
Lektor i filmregi