Tv-serier

En fristående kurs på avancerad nivå i konsten att skapa tv-serier med hög kvalitet. Du får jobba med idéutveckling, eget manusarbete och produktion. Föreläsningar, seminarier och analyser ger en gemensam teoretisk grund.

Antal studieplatser: 8

Tv-serier ansågs för inte så länge sedan oftast som något i bästa fall underhållande och spännande. Sällan nådde tv-dramat i serieform någon högre konstnärlig nivå. Men tiderna förändras. I dag konsumeras tv-serier med kvalitet av en stor publik, i olika åldrar. Ofta köper man en box och tittar på avsnitt efter avsnitt. HBO är föregångare och har skapat ett antal klassiska serier som håller hög konstnärlig och dramatisk nivå.

Sopranos, Mad men, the Wire – många är de högkvalitativa serier som säljs och konsumeras timmar och dagar i sträck – inte bara av unga människor. Danskarna är erkänt skickliga inom denna genre, med serier som Riket, Matador och Brottet. Vi vill skapa utrymme för ett kreativt möte mellan människor som bär på idéer för tv-serier och skapa förutsättningar för att dessa idéer ska kunna ta form som nya högkvalitativa serier för svensk television.

”Tv-serier är vår tids romaner.”

Vi lär känna karaktärer och ser samhället gestaltas. I avsnitt efter avsnitt fördjupas rollkaraktärerna och vi följer deras utveckling medan komplicerade samhälleliga skeenden skildras.

För vem passar utbildningen?

Den här kursen är till för alla med intresse och lust för att skapa och arbeta med tv-serier – från ax till limpa. Du har tidigare en konstnärlig kandidatexamen eller motsvarande arbetslivserfarenhet inom film eller tv. Mer information om behörighet för studier på avancerad nivå finns längst ned på sidan.

Kursens syfte

Syftet med den avancerade kursen kring tv-serier är att höja den teoretiska nivån och den praktiska kunskapen kring tv-serier och ge möjlighet för intresserade i branschen att fördjupa sig i detta uttryck.

Innehåll och upplägg

Du får jobba med idéutveckling, eget manusarbete och produktion av presentation och pitch. Under readings med skådespelare utvecklar du manusarbetet under kursens gång.

Kursen innehåller också möten med regissörer och författare i workshops.

Föreläsningar, seminarier kring tv-seriens dramaturgi och analyser av existerande tv-serier ger en gemensam teoretisk grund.

Eget arbete varvas med arbete i grupp

Du jobbar med idéutveckling, eget manusarbete och produktion av pilotavsnitt eller presentationsmaterial i annan form, exempelvis moodboards.

Workshops

Kursen innehåller möten med författare i manusworkshops. Readings med skådespelare utvecklar manusarbetet under kursens gång.

Handledning

Du får handledning i manusarbete, produktionsplanering och projektledning med finansiering, budget och prioriteringar. Produktion med inspelning och redigering av pilotavsnitt eller annan form av presentationsmaterial får du också göra under handledning.

Hur säljer man in sin idé?

Studenten bygger under kursens gång en pitch kring sin idé och kursen avslutas med en presentation/ visning där gäster från flera olika kanaler och produktionsbolag bjuds in.

Behörighet för studier på avancerad nivå

För att vara behörig att söka till utbildningar på avancerad nivå (magister, master) måste du uppfylla grundläggande behörighetskriterier för utbildning på avancerad nivå: en konstnärlig kandidatexamen eller annan kandidatexamen i ett relevant ämne. Exempelvis mediestudier, kulturstudier eller designämnen.

Har du inte en kandidatexamen?

Det är du i så fall inte ensam om. Då kan du ansöka om det som kallas ”validering av reell kompetens”. Du kan ju ändå ha förutsättningar för att tillgodogöra dig utbildningen tack vare de kunskaper du fått genom arbete, utbildning eller annan verksamhet och sysselsättning.

 

Share |
tv-team
tv-team

Tv-serier

Fristående kurs på avancerad nivå, 30 hp
Heltid

Startar: ht 2012

Ansökan: Ansökningstiden har gått ut.

Kursplan

Kursansvarig

Stina Lundberg Dabrowski

Professor i tv-produktion


Lärare

Hans Jörgen Riis-Jensen

Gästlärare

Hans Jörgen Riis-Jensen har en djup och lång erfarenhet inom film och tv. Han har varit programutvecklingschef och genreansvarig för drama på Sveriges Television. Han har också jobbat som development executive i Sverige och övriga Norden för Svensk filmindustri.


Gästföreläsare

Du får även träffa ett antal gästföreläsare.

Harald Stjerne, professor i filmmanus och lektor i filmregi, medverkar med föreläsningar.