Baskurs i film 10/11

Baskurs i film pågår perioden ht10 - vt11 och ges i samarbete med Subtopia och Botkyrka kommun. Här kan du läsa om innehåll, upplägg med mera. Längst ned på sidan hittar du trailers för två av filmerna som studenterna visade i maj och juni 2011.

(I nuläget är det oklart om Baskurs i film återkommer men håll ögonen öppna efter ny information här på hemsidan.)

Vill du få möjlighet att utveckla dig i manusskrivande, klippning, ljudläggning, fotografering, produktion och regi? Allt på samma kurs! Då är denna ettåriga Baskurs i film något för dig. Här får du breda och grundläggande, praktiska och teoretiska kunskaper i filmskapandets olika beståndsdelar.

Målgrupp

Vi tror att du är en experimenterande konstnärstyp eller en teknikälskande tjej eller kille. Kanske en berättare i ljud, bild eller text - eller varför inte en projektledare eller entreprenör som älskar att driva spännande projekt? Du är mellan 18 och 28 har varit med och gjort en film eller två, men inte gått någon längre utbildning i film än.

Innehåll och upplägg

Termin 1: Under första terminen fokuserar du på de grundläggande tekniska och analytiska verktygen för filmproduktion. Du lär dig kamera, ljud och klipp, kunskaper som du direkt omsätter i praktiken med små kortare övningar. Under första terminen ingår även en längre praktikperiod på de produktioner som görs på StDH:s  treåriga filmutbildningar.

Termin 2: En längre filmproduktionsövning ingår under termin 2. Du får även agera i skådespelarövningar för att få en förståelse för skådespelarregi och personinstruktion. Du skriver en kortfilm utifrån ett möte med en beställare, där du får lära dig att förklara och argumentera för din vision. I team, där ni turas om i rollerna och assisterar varandra, gör ni en kortare filminspelning med efterproduktion.

Filmteori och filmanalys finns också på schemat, och vi diskuterar entreprenörskap och konsten att starta eget. Du får arbeta med en idé och ta fram ett framtida projekt som du kan fortsätta arbeta med efter kursen. Här får du respons på och hjälp med din idé och du får möta potentiella finansiärer och distributörer.

Antagningsprocessen

Antagningen till Baskursen görs i två steg:

  1. Det första steget är en skriftlig ansökan där du ska svara på vissa frågor.
  2. Är du en av de ca 45 som går vidare till det andra provet kallas du till intervju och får samtidigt göra ett praktiskt prov.

Du bedöms bland annat när det gäller motivation, uttrycksförmåga i tal, skrift och bild, samarbetsförmåga och konstnärlig begåvning.

Behörighet

 


Ave Maria

En kortfilm av studenter på Baskursen i film. Ridån har fallit för många år sedan. Men Alice står kvar på sin egen scen, redo att sjunga nästa aria. Om bara publiken visste det. Ett tragikomiskt kammarspel om den stora längtan efter det som inte finns längre.

Manus & regi: Sophia Bösch
Foto: Isabel Herlöfsson
Klipp: Erika Nilsson


Du är min hjälte

Studenter från Baskursen i film presenterar en kortfilm om kärlek och skuld. Vi får följa 23-åriga Emil på hans resa ur sina skuldkänslor efter en hemsk olycka.

Manus & regi: Carl-Petter Montell
Foto: Isabel Herlöfsson


Share |
filmteam
filmteam

Baskurs i film 10/11

Fristående kurs på grundnivå, 60 hp
ett års heltidssudier

Ansökan: Det går inte att söka denna kurs nu.