Att intervjua ett barn

Att intervjua ett barn är en kurs på halvfart som sträcker sig över tio veckor. Den vänder sig i första hand till journalistiskt eller dokumentärt yrkesverksamma inom radio, tv eller annan media. Under kursen får studenterna undersöka konsten att intervjua barn praktiskt och teoretiskt.

Ansökningstiden har gått ut.

Innehåll och upplägg

De nio vanligaste frågorna när det gäller att kommunicera med barn i olika produktioner och researchprojekt inom teater, film, radio och tv:

Det sägs att det är så svårt att intervjua barn, är det sant? Ljuger barn oftare än vuxna? Måste jag ha ett skriftligt tillstånd från båda föräldrarna? Vad står det i lagen? Är det farligt att fråga barn om svåra erfarenheter? Hur ska jag göra för att inte skada barnet? Hur lång tid tar det att intervjua ett barn? Hur ska jag låta/vara när jag intervjuar ett barn? Måste jag leka? Hur gör jag om ett barn hela tiden rycker på axlarna och svarar: ”Jag vet inte” på alla frågor jag ställer.

Svaren på de nio frågorna får du på kursen!

Kursen innehåller intervju- och samtalsövningar med barn i olika åldrar och på olika teman, samt seminarier och föreläsningar med erfarna intervjuare. I kursen ingår att lära sig spela in och redigera intervjuer i ett enkelt ljudredigeringsprogram. Redovisningar och uppspel sker med inbjudna gästlyssnare. Muntliga och skriftliga reflektioner kring dilemman och etiska problem sker kontinuerligt under kursen. I kursen ingår även ett samarbete med en skola där barnen själva får spela in och ha studenterna som handledare.

Vem kan söka?

Kursen vänder sig i första hand till journalistiskt eller dokumentärt yrkesverksamma inom radio, tv eller annan media.

Behörighet

För att söka kursen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier.

Dispens: Om du saknar formell behörighet kan högskolan ge dig dispens. Du måste då bifoga en ansökan om dispens där du beskriver varför du kommer att klara utbildningen fast du inte uppfyller förkunskapskraven. Använd "Ansökan om dispens" som rubrik och skriv max en halv A4. Du fyller i din ansökan direkt i antagningsformuläret på webben.

Särskild behörighet

För att vara behörig till den här utbildningen behöver du också ha dokumenterad erfarenhet av journalistisk eller dokumentär yrkesverksamhet inom radio, tv eller annan media.

Så här söker du

Du söker via ett webbaserat ansökningssystem genom att klicka på den rosa knappen här till höger.

Gör så här när du har kommit in i systemet:

  1. Registrera dig genom att ange namn och e-post.
  2. Ange personuppgifter.
  3. Gå igenom ansökningsformuläret och bifoga följande dokument:
    - Ladda upp ditt slutbetyg från gymnasiet. Har du inget slutbetyg måste du ansöka om dispens. Det gör du i så fall direkt i ansökningsformuläret.

    - Ladda upp ett kort intyg som beskriver och styrker din erfarenhet av journalistisk eller dokumentär yrkesverksamhet inom radio, tv eller annan media, max en A4. Detta kan vara t.ex. ett arbetsgivarintyg. Vi accepterar inte länkar till webbsidor eller dylikt. Intyget bör vara i PDF-format.

    - Skriv ett personligt brev där du beskriver varför du söker kursen. Skriv direkt i ansökningsformuläret eller ladda upp en textfil, max 8000 tecken (ca två A4).

Bekräftelse på din ansökan

När du har skickat iväg din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett sådant mejl så kolla i första hand ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten:
E-post: post@mynetwork.se

Vad händer sen?

Alla får, via mejl till den mejladress som angetts i antagningssystemet, besked om de går vidare eller inte. De som går vidare kallas till en intervju.

Share |

Att intervjua ett barn

Fristående kurs på grundnivå, 7,5 hp,
Pågår v. 40-49, 2014, halvfart

Startar: Ht 2014

Ansökan: Sista ansökningsdag var 1 april 2014

Kursplan

Lärare

Porträttfoto av Ylva Mårtens

Ylva Mårtens

Ylva Mårtens är verksam som radioproducent/reporter på Sveriges Radio sedan 1972. Hon är initiativtagare till P1-programmet Barnen och har även arbetat med andra genrer: aktualitetsprogram, barnprogram, ungdomsprogram och dokumentärer. Hon har fått priser som: Grävande Journalisters Guldspaden, Public Service klubbens Ikaros och Allmänna Barnhusets Stora Pris.

Ylva också har startat Barnens Stipendiefond och skrivit boken Kära Lyssnare – radion som sällskap.

Nu arbetar Ylva på en bok om barnens plats i radions dokumentära berättande. Läs mer under pågående forskningsprojekt:

Läs en intervju med Ylva Mårtens

Intervju med Ylva Mårtens på Filmbasen