Mimmi Spång 2007

Intervju med Mimmi Spång

Filmproducenten Mimmi Spång fick en rivstart. Examensarbetet, ”Viktor och hans bröder”, vann en Guldbagge för bästa kortfilm 2003. När intervjun gjordes 2007 var Mimmi tillbaka på Dramatiska instituet - som lärare den här gången.

Hur kändes det att vinna en Guldbagge?

– Det var chockartat, overkligt och helt fantastiskt, säger hon.

Och efter det fortsatte segertåget. Filmen visades på 38 festivaler i över 15 länder och fick flera priser. Bland annat ”1st European Short Film Prize” på kortfilmfestivalen ”Filmfest” i Stuttgart. Vi träffas i kafeterian på DI över en kopp automatkaffe. Mimmi är tillbaka på skolan för att under två veckor vikariera som huvudlärare inom filmproduktion.

– Det är lite nostalgiskt och väldigt kul att se de nya studenterna som är på väg in i branschen. Samtidigt är det skönt att vara klar och att jobba på riktigt, säger hon. Mimmi gick ut från DI för snart fem år sedan.

– Innan jag började på DI kunde jag ingenting om branschen och hade inga kontakter alls. Åren på skolan gav mig ett fantastiskt kontaktnät. Flera av dem som jag jobbar med i dag gick samtidigt med mig på skolan, säger hon. Efter DI fick Mimmi jobb på Memfis film där hon stannade i tre år.

– Jag och en klasskompis blev tillfrågade redan innan vi gått ut. Det var förstås otroligt smickrande. Branschen håller helt klart koll på studenterna som går här, säger hon. Mimmi jobbade med en rad produktioner som inspelningsledare, produktionsledare och produktionskoordinator. Hon producerade en novellfilm, ”Elexir” och längtade efter att få producera mer.

– Tiden på Memfis var oerhört lärorik, men jag kände att jag vill jobba som producent. För mig är det viktigt att få vara med hela vägen, från idé till färdig produktion. Jag gillar att vara delaktig i allt och är ständigt på jakt efter nya filmprojekt, säger hon. Att förverkliga en idé kräver kreativ talang, envishet, tålamod och god övertalningsförmåga.

– Historien kommer i första hand, utan den blir det ingen film. Men för att en film ska bli verklighet måste jag också kolla rättigheter, söka finansiering, diskutera avtal och knyta kontakter med exempelvis regissör och manusförfattare.

För att få större frihet startade hon en egen firma. I samma veva fick hon jobb på Garagefilm.

– Det är ett litet bolag som producerar långfilm, tv-serier, kortfilm och reklamfilm. Förra året producerade jag min första tv-serie för SVT, thrillern ”En fråga om liv och död”.

Just nu har Mimmi huvudet fullt av lergubbar. I september var det premiär för ”Holly Hallonsten ger igen” på Folkets Bio i Stockholm. För manus och regi står Marika Heidebäck.

– Holly Hallonsten är en leranimerad kortfilm. Det är en helt ny värld som har öppnats. Jag blev helt fascinerad av Marikas lergubbar, de känns så otroligt levande.

Vad nästa projekt blir har Mimmi ingen aning om. Men med åren har hon lärt sig att stå ut med ett visst mått av ovisshet.

– Ibland är det tufft. Att få upprepade nej när man söker pengar är till exempel inte roligt. Men det är bara att stålsätta sig. I hjärtat vet jag att det är det här jag vill göra.


Av Susanne Glennegård

 

Mimmis bästa

Förebild: Alla människor som kämpar för att världen ska bli bättre.

Favoritfilm: En kärlekshistoria. Den är fulländad.

Drömprojekt: Det finns inte bara ett. Drömmen är att förverkliga och få producera alla de filmprojekt som jag jobbar med just nu.

Filmproduktion