Fredrik Redelius

Fredrik Redelius

Tv-producenten Fredrik Redelius tror på människans starka vilja att uttrycka sig. Han var klar med utbildningen 2003. När intervjun gjordes 2007 jobbade han i ett eget företag som han startade redan under sitt sista år på Dramatiska institutet.

– Utbildning är alltid bra, men jag brukar säga att inbillning är bättre. Om man inbillar sig någonting tillräckligt mycket och tror på sina idéer, då blir det verkligt, säger han.

Jobbade du mycket under utbildningen? 

– Jag hade faktiskt så pass många uppdrag att jag slapp ta studielån, säger han.

Fredrik jobbar med dokumentärer, webb-tv, och utbildningsfilm. Bland uppdragsgivarna finns bland andra Svt och några stora förlag.

– DI är helt klart en nyckel som öppnar många dörrar. Men jag var inte beredd på hur mycket man ändå måste sälja sig själv. Det pratade vi inte om på utbildningen. Nu har kunderna börjat ringa mig, men tidigare har jag fått tjata och ständigt odla mina kontakter, säger han.

Just nu bollar Fredrik fem olika projekt samtidigt. Minst. Bland annat lägger han sista handen på en dokumentärfilm om samekonstnären Per Enoksson. Den kommer visas i programmet K-special i Svt. Den här gången har Fredrik både filmat och producerat.

Nästa projekt är en dokumentär om unga i Vännäs.

– När vi fick ekonomiskt bidrag från Filminstitutet och Film i Västerbotten hade vi redan jobbat med filmen under ett års tid. Man får vara beredd på att lägga ned en del gratisjobb och man kan aldrig vara säker på att projekt blir av.

Fredrik kör sitt företag själv och samarbetar med andra när han behöver. Det kan bli lite ensamt, egentligen är han en kollektiv själ. Men han uppskattar friheten i att vara egen.

– Jag har kompisar som jobbar på Svt och som varit med om ett antal omorganisationer. De finns alltid en osäkerhet om man får vara kvar eller inte. Då är det ganska skönt att stå vid sidan av och ha Svt som uppdragsgivare och inte som arbetsgivare.

För egen del vill han gärna jobba med fler dokumentärer. Och så brinner han för att göra bra tv på webben.

– Webb-tv har en enorm potential som inte utnyttjas i dag. Här finns det mycket att göra. Fast egentligen borde jag väl producera djurprogram. Jag är uppväxt i en Zoo-affär som mamma och pappa drev hemma i Vetlanda.

 

AV Susanne Glennegård

 

Share |

Fredriks bästa

Förebild: Vardagshjältar i min närhet. Det kan vara kompisar som bildat familj, men som ändå fortsätter att tänja gränser och leva otraditionellt.

Bästa tv-produktion: Jag älskar Lars Molins filmer. Och så är det kul att det kommit amerikanska serier som inte är så politiskt korrekta, till exempel Six Feet Under och Weeds.

Drömprojekt: Ett stort hus där människor som sysslar med media och kultur kan träffas och otyglat jobba med projekt och idéer.

Tv-produktion