Alex Haridi 2007

Intervju med Alex Haridi

Alex Haridi gick utbildningen Filmmanus på dåvarande Dramatiska institutet; han blev klar 2007. Den här intervjun gjordes då Alex gick sin sista termin. Lusten att berätta har funnits sedan Alex var liten. Men det dröjde länge innan han såg sin talang som ett möjligt yrke.

Alex Haridi hade först tänkt bli diplomat.

– Jag gick det internationella programmet på Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Alla duktiga elever där ville bli diplomater. Alltså ville jag det också, säger han. Efter gymnasiet läste Alex statsvetenskap på universitetet.

– Jag var väldigt målinriktad. Men efter två månader insåg jag att det var jättetråkigt. Jag tröttnade på att vara duktig och sökte istället jobb på ett produktionsbolag som översättare, från svenska till engelska.

Någon på produktionsbolaget tyckte att Alex borde prova att skriva manus. Han fick genomgå en test och blev erbjuden jobb som manusförfattare. Alex tackade nej.

– Jag tänkte fortfarande att det här med att skriva var ett sidospår, inte något riktigt yrke, säger han. Produktionsbolaget envisades och höjde lönen.

– Då sa jag ja. Jag är väl en av få som börjat med kultur för pengarnas skull, säger Alex och skrattar. När Alex väl hade börjat skriva insåg han att det inte ville sluta.

– Det var så otroligt roligt, en kick. Och så hade jag en underbar chef. Hon var stenhård. Vi kunde sitta i åtta timmar och gå igenom mina texter. Det var bara röda markeringar överallt. Så småningom tog genomgångarna mindre och mindre tid. Yippie, tänkte man, bara två timmar den här gången.

Alex jobbade som manusförfattare för flera tv-serier, bland annat ungdomsserien ”Spung” i SVT.

– Där träffade jag andra manusförfattare, alla var jätteduktiga och några hade gått DI. Så bra vill jag också bli, tänkte jag och sökte. Vi har jobbat mycket i projekt, ofta tillsammans med de andra utbildningarna inom film. Alla roller finns representerade, foto, filmklippning/redigering, ljud, produktion och manus. Alla är ambitiösa och har starka viljor. Det är inte alltid lätt och man lär sig mycket.

Alex oroar sig inte för framtiden, tvärtom.

– Under skoltiden är det lätt att skaffa sig kontakter i branschen. I min klass har alla uppdrag som väntar, jag också. Man måste alltid ha många projekt på gång samtidigt, det är något jag lärt mig. Inte skicka in ett manus, vänta, få nej, skicka in nästa.

Susanne Glennegård

Alex bästa

Förebild: Manusförfattaren Guillermo Arriaga som bland annat skrivit ”Babel” och ”Älskade hundar”. Jag gick på ett seminarium med honom och han är helt otrolig.

Favoritfilmmanus: The Ice Storm. Jag gillar filmen, men den finns inte på min tio i topplista. Men manuset, det är fantastiskt. Berättelsen kommer helt naturligt, det finns ingenting krystat.

Drömprojekt: Det här är inte rätt dag att fråga. Jag har precis fått nej från Svt på ett manus till en tv-serie som jag jobbat länge med. Lite hårt, men man vänjer sig.

Filmmanus