Peter Teubner

Titel:
Adjunkt i röst
Avdelning:
Institutionen för skådespeleri
Telefon:
08-49 400 643
E-post:
peter.teubner@uniarts.se

Hej jag heter Peter Teubner.

Jag undervisar i röst.

Född 1946 i Tyskland. Efterkrigsbarn. Inget vidare bra i skolan, gick tio år. Utbildning till Elektromechaniker (elektromekaniker). Därefter Abitur (studenten) som vuxen. Studerade politik och idrott för att bli lärare. Blev jag inte, fanns ingen efterfrågan efter min ämneskombination.

Nästa utbildning hos Frieda Goralewski till lärare i Atem, Stimme und Bewegung (andning, röst och rörelse) och hos Mirka YemenDzakis till röstlärare i hennes metod. Arbetade några år som röstlärare. Kom 1992 till Sverige, senare fick jag en halv tjänst som röstlärare på Teaterhögskolan i Stockholm, som så småningom blev en hel tjänst.

Gjorde musik för pengar under många år, sjungit och spelat gitarr och lite annat i en grupp. Jag har intrycket att alla dessa utbildningar och sysselsättningar fortfarande vibrerar i mitt sätt att undervisa. Mekanikerns exakthet, den pedagogiska utbildningen från skolan, kroppskänsla och kroppskännedom från Gora, Mirkas metod och undervisningsstil och ett musikalisk tänkande.

Undervisning pågår i grupp och enskilt. Huvudelementen i undervisningen är
- andning
- klangrum
- kraft, volym, spänning, avspänning
- röstvård
- röstträning
- röstanvändning
Jag undervisar enligt mäster/lärlingtraditionen. Vilket inte betyder att jag anser mig som mästare.

Mina halvyrkesrelaterade intressen gäller det antika Grekland, filosofi, teater, politik. Musik gör jag fortfarande, både för att jag tycker om det, men också för att förstå bättre hur rösten och kroppen fungerar. Jag undersöker samspelet mellan spänning och avspänning.

Jag läser mycket och gärna; böcker om ekonomi, filosofi, psykologi, historia, deckare. Jag läser inte mycket skönlitterära verk, men har överblick över de tyska klassikerna. Tycker om Goethes Faust, del ett.

Sedan åtta år tillbaka är jag i min sista utbildning. Jag lär mig Kyudo, den japanska bågskyttekonsten, som passar bra ihop med mina utbildningar hos Gora och Mirka. Att öva en teknik, behärska den, glömma den och sedan skjuta, tala eller sjunga. Att söka den kraftlösa kraften, den spänningslösa spänningen.

Share |
Peter Teubner2_pskat.jpg