Anders Aare

Titel:
Lektor i ljuddesign
Avdelning:
Institutionen för scenkonst
Telefon:
08-49 400 619
E-post:
anders.aare@uniarts.se

Jag utbildade mig till teatertekniker vid dåvarande Dramatiska institutet och blev klar 1989. Omgående fick jag arbete vid Stockholms stadsteater som just då befann sig i en flytt av sin stora scen, från Wallingatan till den nya scenen i Klarahuset där tidigare regeringskansliet inhysts.

Ett år senare hamnade jag på Chinateatern där jag blev kvar till mitten av -90 talet. Jag mixade ett flertal musikaler och gjorde bland annat ljuddesignen till Little Shop of Horrors och My Fair Lady på Oscarsteatern. Parallellt med arbetet på Chinateatern började jag undervisa i teaterljud på DI.

I slutet av -90 talet blev jag fast anställd på DI som lärare och några år senare som utbildningsansvarig för utbildningen i Teaterteknik. Under början av 2000- talet ändrades namnet från Teaterteknik till Ljud- och ljusdesign för scenkonst. Ett par år senare blev ljuddesign en egen inriktning.

Under tiden som lärare var jag till en början yrkesverksam vid sidan av min lärartjänst för att sedan bli lärare på heltid. Jag har genomgått kurserna Högskolepedagogik och Kunskapsreflektion och nu senast en kurs i Komposition av elektronmusikmusik, vid Elektronmusikstudion, EMS. Min komposition spelades upp under en konsert på Fylkingen i januari 2014.

Jag har genomfört ett konstnärligt utvecklingsprojekt som resulterade i boken Ljuddesign för scenen (Liber 2009). Just nu har jag ett KU-projekt under namnet Ljuddesignen och Skådespelaren.

Jag undervisar i dialog – nära mina studenter. Dessutom möter studenterna ett flertal gästlärare.

Share |
Aare_Anders_LE_k.jpg