Johanna Garpe

Titel:
Professor
Avdelning:
Stockholms konstnärliga högskola
Telefon:
08-49 400 430
E-post:
johanna.garpe@uniarts.se

Johanna Garpe utsågs till professor för profilområdet Kroppsliga och vokala praktiker i mars 2014. Hon är regissör och tidigare professor i musikdramatisk gestaltning på Operahögskolan i Stockholm.

Regissör och dramatiker

Garpe är regissör och har gjort ett 30-tal uppsättningar inom opera och teater i Skandinavien och Tyskland, bland annat på Oper Bonn, Kgl. Operan, Stockholms Stadsteater, SVT, Opernhaus Kiel, Internationale Händel Festspiele, Göteborgsoperan och Folkoperan. Hon har även varit verksam som dramaturg och dramatiker och medverkat vid framtagandet av ett flertal nyskrivna verk, exempelvis för Malmö Stadsteater, Norrlandsoperan, Kungliga operan och Malmö Opera.

Utbildningsansvar

På Operahögskolan byggde hon bland annat upp forskningsförberedande kurser och  kurser i normkritik. Hon var utbildningsansvarig för operaregiprogrammet och har initierat flera kurser på avancerad nivå i samverkan med andra högskolor. Garpe är doktorandhandledare och bjuds in som opponent vid svenska och skandinaviska högskolor. Hon har föreläst och lett seminarier vid skandinaviska, brittiska och tyska universitet samt på olika kulturella arenor.

Internationellt

Johanna Garpe har arbetat med internationellt kulturutbyte som kulturråd i London med samarbetsprojekt mellan svenska och brittiska kulturorganisationer som National Theatre, BFI London Film Festival, The Royal Court Theatre, Barbican, Wigmore Hall etc. och initierat samarbetsprojekt mellan brittiska och svenska universitet och högskolor.

Share |
Johanna_Garpe_620.jpg

In English

About Johanna Garpe in English.


Seminarium

25 november 2014

Se en film från det första profilseminariet i Kroppsliga och vokala praktiker. Johanna Garpe talar om Rösten och kroppen som politiskt och socialt rum (ca 10  minuter). Gäster: Rikard Wolff och Robyn.

Läs om profilområdet Kroppsliga och vokala praktiker.