Iskra Ring

Titel:
Högskolelektor i klassisk balett
Avdelning:
Institutionen för danspedagogik
Telefon:
08-49 400 887
E-post:
iskra.ring@doch.uniarts.se

Iskra Ring är högskolelektor i dans och huvudlärare i klassisk balett. Hon utbildades tidigt till dansaryrket vid Nationalbalettens balettskola ”Lujo Davico” i Belgrad. Balettutbildningen var uppbyggd efter Vaganovas balettsystem men innehåll också undervisning i bl.a. historiska danser, karaktärsdans, folklore, Solf ego, scenframställning, klassiskt pas de deux- och partnerarbete, pianoundervisning och rytmik. Iskra avslutade sin utbildning 1968 och arbetade därefter som frilans.

Iskra fick sin danspedagogutbildning vid Statens Dansskola (nuvarande DOCH) i klassisk balett och modern och nutida dans (då kallad fridans). Hon har kompetensutvecklat sig och kontinuerligt gjort besök på balettskolor såsom Vaganova skolan i St. Petersburg, Parisoperans balettskola, Maurice Béjarts dansskola Mudra, London Contemporary Theatre, The Royal Ballet School i London.

Mellan 1973 - 1978 arbetade Iskra som med flera koreografer i Stockholm: Gunilla Lervik, Mats Isaksson, Mari Lalander, Peter Rajka med flera. Under tre säsonger arbetade hon som dansare på Vadstenas akademi under ledning av Arnold Östman. Hon arbetade i perioder som balettmästare vid Stora teatern i Göteborg och anställdes vid Balettens elevskola, där hon stannade till 1990. Hon arbetade också regelbundet med operasångare på Stora teatern med allt från att lära sångare att dansa vals till att svimma och skonsam falla i golvet.

Iskra har varit ledare för dansgruppen ”Kropp och Själ” som uppträdde på skolor, ålderdomshem och visade helaftonsverk. Mest uppmärksammad blev ”Sagan om Balder”.

Iskra har deltagit i uppbyggnaden av Dansforum i Göteborg och hon besöker och medverkar i verksamheten regelbundet än idag. Hon ger bl.a. föreläsningar och undervisar i klassisk balett. Hon har arbetat som gästbalettmästare vid bland annat London City Ballet, Malmö Statsteaters balettskola och Oslo balettskola.

Iskras undervisning idag baseras på Vaganovas grunder men strukturer av övningar och kombinationer har även andra influenser samt alternativ träning som yoga och pilates (baserad på Dreas Reyneke).

Iskra har skrivit boken ”Röda Tråden” (2003).

Under åren på DOCH har Iskra medverkat i konstnärliga utvecklingsprojekt bl.a. ”Vägen till dansaryrket” tillsammans med lektor Elisabet Sjöstedt Edelholm. Hon har även föreläst och coachat danspedagoger på Svenska balettskolor i Stockholm och Göteborg, föreläst i didaktik och metodik i sin gamla skola Lujo Davico i Belgrad och medverkat som jurymedlem i landets Nationella danstävlingen som utser unga dansare för att medverka i prestigefyllda internationella danstävlingar som Prix de Lausanne. På uppdrag av Skolverket har Iskra anlitats som ordförande i juryarbetet för Åk 7:s antagningsprov vid Kungliga Svenska Balettskolan.

Iskra är också föreläsare, coach och rådgivare till skolan beträffande olika frågor kring kompetens och utveckling av lärarkåren på Base 23 i Stockholm.

Share |
iskra_ring _090810_1018.jpg