Niklas Rådström Niklas Rådström Foto: Håkan Elofsson

Niklas Rådström

Niklas Rådström är professor i berättande för scen, film och media.

Aktuella projekt

Jag utreder för närvarande ett kommande magister- eller masterprogram i berättande och deltar som lärare i olika kurser.

Jag arbetar även på att slutföra en skönlitterär bok utifrån mitt arbete med bibliska texter, samt dramatiserar Don Quijote för den schweiziske regissören Stefan Metz.

Bakgrund

Jag debuterade som poet 1975 och har sedan dess publicerat bortåt 35 böcker i de flesta genrer: diktsamlingar, romaner, essäer. Under 1990-talet gav jag bland annat ut den självbiografiska trilogin Månen vet inte, Medan tiden tänker på annat och Spårvagn på Vintergatan och samtidsskildringen Ängel Bland skuggor. Till mina senare böcker hör

  • Absint – berättelsen om en blåmes, tillsammans med Catharina Günther-Rådström
  • Gästen, om mötet mellan Charles Dickens och H. C. Andersen
  • romanerna En handfull regn, om en nära barndomsväns självmord, och Månens anförvant, om Mozarts librettist Lorenzo da Ponte
  • Stig, en bok om författaren och konstnären Stig Claesson.

Min första helaftonspjäs var Hitlers barndom, som spelats på flera håll i världen, och jag har därefter skrivit ett femtontal pjäser, bland annat Kvartett, På vägen till havet, Lång tystnad, Plötsligt mörker, De onda, Gå genom ett berg. Jag har även dramatiserat Dantes Gudomliga Komedi och nu senast Bibeln.

Som filmmanusförfattare har jag bland annat skrivit manus till Bröderna Mozart och Tala! Det är så mörkt, i regi av Suzanne Osten, samt Maria Larssons eviga ögonblick, i regi av Jan Troell.

Jag har även i olika sammanhang samarbetat med musiker och tonsättare, bland annat som librettist till operan Sport & Fritid, med musik av Thomas Jennefelt, samt med jazzgruppen Berger Knutsson Spering och den danska gruppen Middle East Peace Orchestra.

2000-2002 var jag långfilmskonsulent vid Svenska filminstitutet. Jag har även regisserat för scen och film.

Ny professur i berättande

Professuren i berättande för scen film och media är helt ny på Stockholms dramatiska högskola och finansieras genom ett testamente. Per Gannevik (född 1931 i Jönköping) var finansman och en stor konstälskare och konstsamlare.

Genom framgångsrika finansiella affärer skapade Gannevik en förmögenhet som han använde för att bygga upp en imponerande konstsamling. När Gannevik avled 2011 donerade han 5 miljoner kronor till dåvarande Dramatiska institutet. Eftersom DI genom fusionen med Teaterhögskolan fortsätter i StDH får den nya högskolan ta emot donationen.

Share |

Kontakt

Niklas Rådström
niklas.radstrom@stdh.uniarts.se
Telefon: 08-49 400 608

Niklas Rådström sitter på stol nr 7 i

Samfundet De Nio

Samfundet De Nio är en litterär akademi, med nio på livstid valda ledamöter.

Samfundet instiftades den 14 februari 1913 i Stockholm på grundval av ett testamentariskt förordnande av Lotten von Kræmer.

Samfundet har till huvudsaklig uppgift att utdela litterära priser.

Till Samfundet De Nio, webbplats