Kirsi Nevanti

Kirsi Nevanti

Kirsi Nevanti är doktorand och filmregissör. Forskningsområde: kreativa processer och parallella verkligheter i dokumentärfilm.

 

Om filmskapandet

Filmarens process med att skildra ett ämne eller en människa tycker jag är att likna med en invasion från Mars. Att ta in, processa och analysera är krävande och allting har sin tid.  Nya frågor uppstår på löpande band och oftast vet man inte svaret förran man vet. Det är som att lägga pussel.  Dokumentärfilmaren sysslar inte med korvtillverkning utan organiska processer. Tid och tålamod är således viktiga aspekter i en dokumentärfilmarens vardag. Så är också behovet av gränsdragningar, skiljelinjen mellan det privata och det offentliga, att angöra en brygga i fråga om svåra etiska och moraliska frågor. 

I fråga om  bildberättandet, ljus och komposition anser jag att det är viktigt att komma bortom det som till synes är. Jag anser att det inte finns någon egentlig skillnad mellan dokumentärfilm och fiktion.  Det mesta är i grunden ´based on true stories´ dvs. hur vi människor lever våra liv, vilka drömmar (och mardrömmar) vi har. Tillvägagångssättet och verktygen är emellanåt olika men i grunden: Film är Film är Film.

Forskningsprojekt

I mitt forskningsprojekt vill jag begreppsligöra och reflektera över  kreativa processer och parallella verkligheter i dokumentärfilm. Som en utgångspunkt har jag Einsteins ”Verkligheten är bara en illusion om än  en påstridig en.” Medelst forskningen vill jag bidra till kunskapsbildning  och inte minst vill jag vara med om att skapa ett kreativt rum där reflektioner kan färdas i rummet för att eventuellt studsa tillbaka med en annan resonans.

Masterclass med regissör Pirjo Honkasalo

Som en del av mitt forskningsprojekt höll en av Europas mest intressanta och kompromisslösa dokumentärfilmsregissörer, Pirjo Honkasalo, en masterclass den 21 maj 2012 på Filmhuset. Pirjo Honkasalo delade med sig av sina tankar kring filmskapande och vi fick ta del av två av hennes  filmer. Moderator var Work-In-Progress 2013: A Shift Between WorldsTytti Soila.

Dagarna efter masterclassen, den 22-28 maj, höll Pirjo en workshop för studenterna på dokumentärfilm, åk 2, och filmklipp, åk3 här på StDH. Se bilder till höger!

Inbjudan finns som pdf i högerspalten.

 
Masterclass med Pirjo Honkasalo

 

Work-In-Progress 2013: A Shift Between Worlds
Work-In-Progress 2013: A Shift Between Worlds

Sao Paolo. Foto: Kirsi Nevanti

São Paulo, Brasilien. Foto: Kirsi Nevanti

Share |

Kontakt

Kirsi Nevanti
kirsi.nevanti@stdh.uniarts.se
Telefon: 08-49 400 601

Konstnärliga forskarskolan

Kirsi Nevanti är knuten till forskarskolan.

Konstnärliga forskarskolans webbplats


""In Real Life (or Elsewhere)

Beställ Kirsis essäsamling In Real Life (or Elsewhere) i StDH:s webbshop Butiken.

Masterclass våren 2012

Kirsi Nevantis mejl till Leif Zern

2014-05-06: Kära Leif Zern...
 


40% seminarium

21 november 2013 hade jag 40%-seminarium på Nobelmuséet.

Läs mer om seminariet

""
Dizzy me the day after 21 Nov 2013


A Man For A Day

I mars 2013 genomförde vi A Man For A Day - en workshop med Diane Torr.

Diane Torr i samtal med Fredrik Oldsjö, chef för Enheten för utbildning och forskning
Diane Torr och Fredrik Oldsjö

Diane Torr och en kvinna betraktar ett fotografi av deltagarna i workshopen Man For a Day
Diane Torr


Workshop med Pirjo Honkasalo


Pirjo Honkasalo och studenter från StDH. Foto: Kirsi Nevanti