StDH på Tempo dokumentärfestival

Nu är program och biljetter släppta till årets Tempo Dokumentärfestival! Festivalen pågår 7 - 13 mars runt om i Stockholm och i programmet återfinns StDH som vanligt i många spännande sammanhang och former.


Att animera verkligheten

Onsdag 9 mars, kl 11-12.30 Bio Rio

Seminarium anordnat av StDH:s kandidatutbildning Berättande animerad film. Med utgångspunkt i Sarah Gampels examensfilm Bussresan samtalar de inbjudna gästerna om sökandet efter och gestaltandet av en animerad verklighet. I filmen åker Sarah genom Israel med en filmfestivalbuss men bestämmer sig för att lämna bussturnén och åka vidare till Palestina. Parallellt med bussresan löper en berättelse bakåt i tiden där Sarahs judiska farmor, som flydde nazisterna i fyrtiotalets Polen, gör sig påmind. Tillsammans med inbjudna gäster diskuterar vi också hur en animerad film kan spela en aktiv roll i att förändra den verklighet den skildrar.
Medverkande:
Rebecka Thor och Sarah Gampel.
Moderator: Lina Persson,  lektor i berättande animerad film.

Work in Progress Dokumentärfilm

Torsdag 10 mars kl 14.45-16.45 Victoria 4

Studenter från första kullen på vår  masterutbildning i film och media från inriktningarna dokumentärt berättande, manus för film och tv samt filmfoto visar klipp från sina dokumentära projekt och delar med sig av sina tankar och idéer kring arbetsprocesserna.

Verkligheten som tv-serie

Torsdag 10 mars kl 11-12.30 Bio Rio

Om dokumentärt berättande i tv-serieform. Seminarium anordnat av StDH:s kandidatutbildning Tv. Under hösten har tv-klassen på StDH övat sig i konsten att hitta spännande karaktärer och överraskande vändningar. Allt under handledning av Agnes-Lo Åkerlind, utbildad på StDH, som bland annat har producerat Rebecca och Fiona samt Jills veranda som sänts i SVT. Men det är inte alltid lätt att dela upp verkligheten i lagom långa avsnitt. Vad händer om det vi tror ska hända inte händer och om huvudpersonen visar sig vara någon annan än den vi trott? Studenterna samtalar kring ämnet och visar klipp från sina  respektive piloter.
Medverkande: Studenter från tv-klassen på StDH.
Moderator: My Häggbom, lektor StDH.
 

Syriatypes - konst och aktivism online

Tisdag 8 mars kl 14.30 på Bio Rio

Transmediaseminarium. Genom konst och kreativitet förmedlar syriska aktivister och kreatörer historier och intryck och låter publiken vara med och starta nästa projekt.


Tävlingsbidrag med StDH-anknytning

Flera filmer av f.d. eller nuvarande StDH-studenter har tagits ut till tävlan i Tempo Dokumentärfestival.

Martha & Niki av Tora Mkandawire Mårtens (f.d. Tv-producentutbildningen), Say Something av Åsa Ekman (f.d. Dokumentärfilmsutbildningen) och Skörheten av Ahang Bashi (f.d. Dokumentärfilmsutbildningen) är nominerade till Tempo Documentary Award och tävlar därmed om priset för bästa långa svenska dokumentärfilm.

I kategorin Tempo Short Award för bästa svenska kortdokumentär, är fyra f.d dokumentärfilmsstudenter nominerade med sina filmer: Alla bara längtar av Martina Carlstedt, Kroppen är en ensam plats av Ida Lindgren, Lone Dads av Ellen Fiske och Night Bees av Joanna Karlberg. Lone Dads har dessutom världspremiär på Tempo och Night Bees Sverigepremiär!

Short Dox Radio är ett pris som instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid StDH. Alla bidrag spelas upp i Salong 4 på Barbro söndag 13 mars kl 14 och det vinnande programmet kommer delta i den första nordiska shortdoxtävlingen någonsin som äger rum i Köpenhamn i vår.


Om Tempo dokumentärfestival

Tempo dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentära uttryck och grundades 1998. Under festivalen arrangeras radiouppspel, transmedia, work in progress, audio walks, seminarier, pitchtillfällen, debatter, utställningar, fester, filmvisningar och mycket mer. Tempo presenterar dokumentära verk från olika genrer - film, radio, foto, transmedia och årets program, som spänner över en mängd olika ämnesområden, har huvudtemat Makt.

Så här bokar du dina biljetter till Tempo.

Share |