En afton om och kring Clarice Lispector

Inom ramarna för Stockholms dramatiska högskolas Departure-festival den 20-26 september anordnas en afton om författarinnan Clarice Lispector.

Tisdag, 23 september, kl 18.00 - 20.30

Teaterköket, T-huset, Valhallavägen 189
 


 

"Jag har föresatt mig att inte skriva någonting invecklat, även om jag kan bli tvungen att använda ord som håller er vid gott mod. Det rör sig inte bara om en berättelse, det är framför allt primärt liv som andas, andas, andas. Det jag skriver är mer än bara fantasi, det är min skyldighet att berätta om denna kvinna bland tusentals andra. Och min plikt att om än föga konstnärligt uppenbara hennes liv.*

För rätten att skrika finns.
Så jag skriker."

- Clarice Lispector, ur Stjärnans ögonblick

---
[* Jag tog det som en uppgift, Clarice. Att om än föga konstnärligt uppenbara ditt liv. /Malou]

MARCIA SÁ CAVALCANTE SCHUBACK är född och uppvuxen i Brasilien och verkar nu som docent i filosofi vid Södertörns Högskola. Hon har översatt filosofiska verk till portugisiska.

ALEXANDER ALVINA CHAMBERLAND är performanceartist och poet med ett omättligt begär efter lispectorianska ögonblick. Läs mer om hens verk på profilen Alexander Alvina Chamberland!

STEFAN HELGESSON är kritiker och författare, och är verksam som professor i engelsk litteratur på Stockholms universitet. Han har intresserat sig särskilt för litteratur från Afrika och Brasilien, och odlar en gammal passion för det portugisiska språket. Mellan varven försöker han sig även på att översätta från portugisiska till svenska.

KATARINA WEIDHAGEN är skådespelare, utbildad från Teaterhögskolan i Stockholm 1985, med ett stort intresse för mötet mellan Clarice Lispector, texten och rösten.

MARIA W HORN är kompositör och performer med elektroakustisk och experimentell musik. Verket som kommer att spelas upp heter Wrap Around Me och är ett samarbete mellan henne och Brian Pyle – tillsammans utgör de duon Waves of Light. Lyssna på mer musik på http://mariahorn.se/!

KATXERÊ MEDINA är videokonstnär och har nyligen flyttat från Brasilien till Göteborg för att studera på Akademin Valand. Hon driver Coletivo Ckaos tillsammans med partnern Oscar Svanelid. Se fler filmer på http://cargocollective.com/katxere!
---
 

Share |