DEPARTURE TIO ÅR!

Departure - studenternas egen scenkonstfestival på StDH.

Under Departure 20-26 september ges du i år möjlighet att se och uppleva sexton guldsprakande och rykande färska föreställningar som flyger iväg med en avgång varje halvtimme. Samtliga föreställningar är av och med avgångsstudenter från utbildningarna Mimskådespeleri och Skådespeleri.

Uppgiften i det här egna projektet, som du får ta del av under vår festival, är att skapa en mindre föreställning där studenten själv bär ansvaret för helheten. Varje student väljer själv sitt material och utformning.

Hjärtligt välkommen att fira tioårsjubileum med oss och ta del av våra studenters innersta och yttersta tankar och visioner! Du får se morgondagens stjärnor gnistra och skimra i föreställningar du inte visste fanns.

Till höger hittar du årets hela program, att ladda ner som pdf.

Fotograf: Jonas Jörneberg.

Biljettbokning

Departureföreställningarna har spelat klart på StDH, men gästspelar på Unga Klara 17 november till 15 december. Läs mer och boka biljetter till Unga Klara!

 

Programfolder & spelschema

"Scenelever hänger ut hjärtat på en krok

Skådespelarkåren har det motigt. Få teatrar – Dramaten undantaget – satsar på stora ensembler och fasta jobb. Skådespelarna är ofta projektanställda, möjliga att bytas ut när som helst. I dag bildar skådespelarna enmansföretag direkt efter utbildning. Inte bara konstnär, utan också entreprenör.

Ulrika Malmgren, lektor i scenisk gestaltning och känd från teatergruppen Darling Desperados, insåg redan tidigt vart utvecklingen bar hän. Under tio år har hon framgångsrikt lett scenkonstfestivalen Departure för avgångsstudenterna på Stockholms dramatiska högskola – det som förut var Teaterhögskolan. Här får samtliga elever skapa en egen iscensättning från grunden: hitta/skriva text, skapa scenbild och därefter producera och marknadsföra resultatet – där man själv spelar huvudrollen. Den framgångrika ”Sufflören”, som nu spelas landet runt och visades av SVT förra helgen, är en sådan uppsättning som lever sitt eget liv och skapar en plattform och fallskärm för skådespelarbegåvningen Andreas T Olsson.

Departure 2014 består av 18 entimmesuppsättningar av mycket hög kvalitet. Eleverna går ut skolan nästa vår och deras verk är på en gång jobbansökningar och mycket personliga gestaltningar av dem själva och/eller ämnen som står dem nära. Under helgen var det färdigspelat på Stockholms dramatiska högskola, men under mitten av november ges dessa iscensättningar av ett knappt tjog unga jag på Unga Klara. Missa dem inte, så nära gediget autentiska uttryck är det svårt att komma. Väldigt många av studenterna kombinerar djärv form med att hänga ut sina hjärtan på en krok – för att citera Strindberg.

Att stå ensam på scenen är förstås något av ett eldprov – att pröva röst och bärkraft, att ta på sig sin roll och möta publiken utan skydd av andra. Att ensam vara ansvarig för publikkontakt, energi och närvaro. Flera av studenterna ger sina uppsättningar med sig själva som insats, vågar vara nära sig själva, sina egna uttryck, och ökar därmed angelägenhetsgraden. Fler än hälften av iscensättningarna diskuterar uppväxt, kön och genus.

Några av föreställningar bitar sig kvar: ”Zebrafinken” om pojken – hånad för sin vekhet – som ligger under sin säng och sjunger för sin burfågeln. ”Bangaren” som är en rapport från en förort och ett tjejgäng, men också ett uppkäftigt statement om vem som egentligen ska vara tacksam över att en invandrarflicka tar sig in bland guldfoajéerna. ”To Russia with love” handlar om brutal rysk homofobi – som sannerligen inte bara behöver vara rysk. ”Att somna är lite som att dö” är en dialog om Karin Boyes liv och död som borrar sig ner mot poetiska djup. Carlos Francisco Romero, Evin Ahmad, Klas Lagerlund och Isabel Reboia har skapat helt färdiga iscensättningar – redo att möta världen och publiken, så fort utbildningen är klar.

Departure är en fantastisk uppfinning, ett kongenialt sätt att ta ansvar för sin egen begåvning – och uttrycken för den. Så möt oförfalskad begåvning på Unga Klara, där ovan nämnda stycken bara är ett axplock, en exempelsamling, från en radda uppsättningar som faktiskt alla imponerar på olika sätt."

Ur Svenska Dagbladet 29 september, av Lars Ring, teaterkritiker.
 


Kursansvariga & handledare

Ulrika Malmgren, lektor i scenisk gestaltning
Lena Stefenson, lektor i mimgestaltning

EXTRA HANDLEDNING, MIMSKÅDESPELARSTUDENTERNA: Lena Nylén
LJUSDESIGN: Lina Benneth, Björn Nilsson, Ragnar Fäst
LJUD OCH VIDEO: Gustaf Gagge, Svenne Bergquist
SCENTEKNIK: Ubbe Paulsson, Per Bolkert
KOSTYM OCH REKVISITA: Ewa Wallin, Nils Harning
SNICKERI: Martti Malkamaa
PRODUCENT: Katarina Tillberg
MARKNADSFÖRING OCH PUBLIKARBETE: Magdalena Marklund
PREFEKT, INSTITUTIONEN FÖR SKÅDESPELERI: Simon Norrthon
FOTOGRAF: Jonas Jörneberg