TIR Performance: Kartlägger DEL I

Ett examensprojekt på Skådespelarprogrammet, av och med TIR Performance.

Kartläggningsområden just nu:

1. Resursfördelning

Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta är en förening med 200 medlemmar, som har daglig verksamhet såsom språkkurser, handarbete, matlagning och samvaro (dricka kaffe etc)*. Förra året fick de 100.000 kr i stöd, med en hyra på 77.000 kr fick de stänga ner halva lokalen.**

* Dricka kaffe tillsammans är en revolutionär verksamhet eftersom det inte är en effektiv eller lönsam sysselsättning utan kan ge upphov till alla möjliga fria, kärleksfulla och upprörda åsiktsyttringar - TIR:s anm.

** Här har vi blivit ombedda att också informera om att Stadsdelsförvaltningen har 1 miljon att dela på ca 55 föreningar i Tenstaområdet. TIR intresserar sig för mer för drivkraften bakom ett sådant tydliggörande än själva tydliggörandet.

2. Konstnärlig frihet?

- får vi inte lov att diskutera här på StDHs hemsida.
Den 6 maj hade vi ett seminarium där vi berättade allt om det rådande konstnärliga/politiska läget!

3. Tvåsamhet/Våldtäkt

Genom ofrivillig forskning har TIR förstått att det finns män som knullar med en när man sover och stoppar tuggummi i ens fitta.

Tydligen finns det också män som tycker att det är helt ok att dumpa en efter att man har blivit våldtagen.

Det finns också terapeuter som, om man har blivit våldtagen två gånger tycker att det är på sin plats att ifrågasätta en genom att säga: "Du vet väl att en gång är ingen gång, men två gånger..."

Sen finns det kurser i filmskådespeleri där man som student får titta på våldtäktsscener och diskutera kameravinklar och ljussättning.

Den liberala retoriken har skapat följande motsatspar: offer/fritt handlande subjekt (detta är såklart för att suga ut människor och tjäna pengar på deras piskade våldtagna arslen)

Ett offer, enligt Svenska Akademins ordlista, är:
någon eller något som blir ett byte för någon eller något
eller
drabbas av något

4. Lars Järnbecker, säkerhetsansvarig på SAAB

säger bland (mycket, mycket) annat så här:

"Jag brukar säga såhär: mätta magar krigar inte, mätta magar gör inte terrorism, det kan va en generalisering men det man från Europas sida känner är att just från Afrika är det en kraftig illegal invandring mot Europa och det är ju för att man har det svårt i Afrika, man har det fattigt, man har inga jobb, man känner ingen framtid, Europa har det mycket bättre och då vill man ta sig dit. Och då kan man säga att vi européer stänger gränserna men så är det egentligen inte utan man vill ju bara att de som invandrar till Europa ska göra det på det riktiga sättet. Den illegala invandringen skapar väldigt mkt problem, framförallt så är det farligt när de sitter i sina, i sina överbelastade båtar och försöker ta sig till till.. så att det går ju inte så bra för dem ofta.. tyvärr.. så jag vill nog inte påstå att det är en stängd gräns så utan det är just ett sånt här negativt flöde som man vill ha kontroll på, den illegala invandringen. Medan då godsinformation, finans ska funka, de ska vara så effektiva som möjligt."

Medverkande

TIR Performance:
Indra Linderoth (skådespelarprogrammet, åk 3)
Nina Jeppsson (skådespelarprogrammet, åk 3)
Sarah Degerhammar
Tanja Tuurala

SUTODA
Cihangir Gültekin
Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta
Libanesiska Familjeföreningen
IFFI - Internationella förbundet för invandrarkvinnor
Hela Människan i Tensta

Ett största tack till

Hatice Akalini
Fahima Alnablsi
Maria Langefors
El Haddwoti Halima
Aysun Selma Aydogmus
Farah Sadalla
Meri-Helena Forsberg
Christer Nygren, Kulturskolan Tensta
Blå Huset i Tensta
Maria Edwall
Andrea Creuz
Danjel Andersson

Med stöd av

Kulturförvaltningen Stockholms stad

Samproducenter

Konstfack
Moderna Dansteatern

Kontakt och info

Se högerspalten

Share |